Forrás: NOL

Megtalálták a kánai menyegző korsóit?

MTI – Jelentés, 2004. december 23. 06:00

A kánai menyegző feltételezett színhelyén olyan kőkorsókat találták izraeli régészek, mint amilyeneket Jézus használt az Szentírásban elbeszélt első csodatételekor.

Nagy kőkorsók darabjaira bukkantak egy ma is Kánának nevezett, arabok lakta városban, Názáret és Kapernaum között. A korsók hasonlóak azokhoz, mint amelyeket az evangélium szerint Jézus használt, amikor a menyegzőn borrá változtatta a vizet. Sőt a régészek szerint lehet, hogy a megtalált edények ugyanolyanok, és a lelet helye az esküvő színhelye volt. Bibliatudósok azonban figyelmeztetnek, hogy ezt nagyon nehéz lesz bizonyítani, különösen annak figyelembevételével, hogy a szakértők egy ideje vitatkoznak azon: hol volt a bibliai Kána Galileában.

Jardena Alekszander izraeli régész szerint az arab város az ókori Kána falu mellett épült fel, az ásatások közben talált korsódarabok pedig római koriak. Innen néhány kilométerrel északra azonban amerikai régészek feltárást végeznek egy másik helyen, ahol szintén találtak Jézus korabeli korsódarabokat. Ők is úgy gondolják, hogy a bibliai Kána leleteire bukkantak.

Egy másik régész, Shimon Gibson kétli, hogy bármelyik helyszínen az evangéliumi menyegző korsóinak darabjait találták volna meg, hiszen – mint mondja – ilyen korsókból sok volt annak idején, és lehetetlen kapcsolatot találni bármelyik lelet és a jézusi csodatétel között. További kutatásokra van szükség – tette hozzá.

Alekszander elmondta, hogy az általa talált darabok alapján a korsók 30-40 centiméter átmérőjűek voltak, akkorák, mint amekkoráknak János evangélista is leírta az esküvői edényeket. Arra, hogy ez a feltárási hely volt az esküvő helyszíne, bizonyíték lehet az is, hogy megtalálták egy rituális zsidó fürdő maradványait. Ez arra utal, hogy a feltárandó ház egy zsidó közösségé volt, további körülmények alapján pedig megállapítható, hogy egy szegény közösségé, ami szintén egyezik az evangéliumi leírással – mondta.

Alekszander 1999 óta kutat a modern kánai helyszínen. A korsódarabokat az utolsó pillanatban találta meg, mielőtt ott egy új ház épül, keresztény araboké, akik részben finanszírozzák a feltárást. A régész reméli, hogy az ásatások helyének egy része megmenthető, és turistalátványosság lesz belőle.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.