Forrás: NOL

Négy palesztint ölt meg az izraeli hadsereg

Népszabadság Online, 2004. december 22. 19:14

Négy palesztin, valamint egy izraeli vesztette életét szerdán különböző erőszakcselekményekben a Gázai övezetben és Csiszjordániában.

Három palesztint a Gázai övezet déli részében lévő Hán-Júnisz menekülttáborban öltek meg izraeli katonák egy rajtaütés során. Az izraeli harckocsik azért hatoltak be szerdára virradóra a menekülttáborba, hogy megtorolják a palesztin fegyveresek folytatódó akna- és rakétatámadásait. A hadsereg közlése szerint az elmúlt két napban tizenötnél több aknát és rakétát lőttek ki a táborból egy közeli izraeli településre. 

A negyedik palesztint akkor lőtték le izraeli katonák, amikor megpróbált átmászni a Gázát Izraeltől elválasztó biztonsági kerítésen. 

Előzetes vizsgálatok szerint palesztin merénylő végzett a Jeruzsálem közelében lévő Bét-Semes melletti egyik kibucban azzal az izraeli nővel, akit kedden halva találtak. A négy gyermekes, 39 éves asszonyt támadója késsel többször megszúrta. A nő holttestére tízéves gyermeke bukkant rá.

Franciaország után az Egyesült Államok is betiltotta a libanoni síita Hezbollah szélsőséges szervezet tévéadásának sugárzását területén. Az al-Manar adását még szombaton állították le, egy nappal azután, hogy Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő bejelentette: a csatornát az Egyesült Államok felvette a terroristaszervezetként nyilvántartott csoportok listájára, mivel terrorcselekményekre buzdít. Az adó szélsőséges Izrael-ellenes nézeteivel, többek között Izrael elleni öngyilkos merénylők dicsőítésével váltott ki felháborodást.

Az amerikai tiltólista egyben maga után vonja az adóval kapcsolatban álló személyek kiutasítását, illetve kitiltását az Egyesült Államok területéről. Az al-Manar tiltakozással fogadta az intézkedést, és a szólásszabadság megsértésének minősítette a döntést. A nyugati nyomás ellenére az al-Manar továbbra is élvezi a szíriai és a libanoni kormány, akárcsak széles arab nézőtábora támogatását. A műholdas szolgáltatók szerint a csatorna adása most már kizárólag a Közel-Keleten, Afrika egyes részein és esetleg Dél-Európában fogható.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.