Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Blair visszatérne az útitervhez

2004. december 23. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Nemzetközi konferenciát készül rendezni a brit kormány tavasszal a palesztin helyzetről – közölte tegnapi jeruzsálemi és ramalláhi tárgyalásain Tony Blair miniszterelnök. Az elképzelés szerint az egynapos londoni találkozón elsősorban a palesztin igazgatás belügyeit vitatják majd meg. Blair feltárta, hogy ezzel lehetőség nyílna a tetszhalott „útitervhez” való visszatérésre.

Blair azt mondta a kezdeményezést bejelentve, hogy a hangsúlyt a palesztin intézmények demokratikus reformjára, a biztonsági erők hatékonyságának javítására helyezik majd az értekezleten, amelyet a január 9-re kiírt palesztin elnökválasztás után, legkorábban februárban készülnek megtartani. Mahmúd Abbász, a Palesztin Felszabadítási Szervezet elnöke a brit kormányfővel folytatott megbeszélései után adott nyilatkozatában üdvözölte a konferencia ötletét, noha a palesztinok eredetileg a legfontosabb témákat – az izraeliekkel Jeruzsálem sorsáról folytatott vitát, a palesztin menekültek helyzetét, s a majdan létrejövő palesztin állam határait – vették volna napirendre. Blair közölte, London a konferencia megrendezésével segíteni szeretne a Palesztin Hatóságnak és a palesztin népnek visszatérni az útiterv néven ismertté vált nemzetközi béketervhez, amely egyebek közt kilátásba helyezi a független palesztin állam létrehozását 2005-ben a Jordán folyó nyugati partján és a Gázai övezetben.

Blairt Ariel Saron izraeli kormányfő is fogadta Jeruzsálemben. Izrael már korábban kijelentette, bár támogatja a békekonferencia ötletét, azon nem vesz részt. A brit miniszterelnök szerint nagyobb lélegzetű béketárgyalások a Gázai övezetből való, tervek szerint júliusban kezdődő izraeli kivonulás után folytathatók csak le. A két miniszterelnök egyetértett abban, hogy mindaddig nem lehet lépéseket tenni a béke felé, amíg véget nem ér az erőszak. Saron ismét a palesztinokat vádolta tegnap a terrorizmus támogatásával, s így szerinte nem újítható fel az útiterv.

A brit miniszterelnök a nap folyamán Ramalláhban lerótta kegyeletét Jasszer Arafat, múlt hónapban elhunyt palesztin elnök sírjánál.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.