Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Saron helyettese lehet Simon Peresz

2004. december 21. (8. oldal)

MTI

Akadoznak a tárgyalások a kormányzó Likud és az ellenzéki Izraeli Munkapárt között a munkapárti Simon Peresz követelése miatt, aki a miniszterelnök-helyettesi tárcát szeretné betölteni a létrehozandó új egységkormányban.

Megérdemeljük, hogy megfelelő képviseletünk legyen a minket érintő kérdésekben – jelentette ki a munkapárti politikus újságírók előtt. A miniszterelnök-helyettesi posztot azonban Ehud Olmert kereskedelmi miniszter, Ariel Saron kormányfő közeli munkatársa tölti be. Olmert szerint Saron kizárta, hogy ebbe a tisztségbe a Likudon kívüli személy kerüljön. A Háárec című izraeli lap viszont úgy értesült, hogy szombat éjjel megegyezés született egy második miniszterelnök-helyettesi poszt létrehozásáról, amelyet Simon Peresz töltene be, ehhez azonban alkotmánymódosításra lenne szükség. A Likud-párti Mihael Ejtan, a kneszszet alkotmányügyi és igazságügyi bizottságának elnöke viszont elutasította, hogy gyorsított eljárásban tárgyalja a parlament a jogszabály-módosítást – írja on-line változatában hétfőn a lap.

A Háárec szerint a Likud-párti tárgyalók azt javasolták, hogy Simon Peresz a békefolyamatért felelős miniszterelnök-helyettes legyen – a tisztség létrehozásához előbb az alaptörvény módosítása szükséges -, ezt azonban a munkapártiak elutasították, és kilátásba helyezték, hogy elnapolják a kormányban való részvételt. A 81 éves, Nobel-békedíjas Simon Peresz, aki 2001-ben már tagja volt a Saron vezette egységkormánynak, kedvezően fogadta az új koalíciós kormány létrehozására vonatkozó javaslatot.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.