Forrás: NOL

Népszavazás után törvénytervezetek

MIK: a csalódás után a jövőről kell gondolkodni

Munkatársunktól, 2004. december 20. 00:00

Szilit utóbb megkövették

Kitaszított, csalódott, kiábrándult és kétségbeesett – ezekkel a szavakkal jellemezték a határon túli magyarság lelkiállapotát a szombaton Pécsett megrendezett MIK külhoni felszólalói. Az anyaországi és a határon túli, magyar ifjúsági szervezetek fórumaként és egyben a magyar kormány tanácsadó szerveként működő konferencia a decemberi népszavazás hatását elemezte. A pécsi rendezvény félszáz résztvevőjének többsége úgy vélekedett, hogy az ország nem tudott jól válaszolni az állampolgárság kiterjesztéséről feltett kérdésre, ennek oka pedig az: a választópolgárokat végletesen megosztják a politikai és ideológiai frontvonalak. A határon túli ifjúsági szervezetek delegáltjai hangsúlyozták, hogy a délvidéki, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és horvátországi magyarság akkor sem akarná elhagyni szülőföldjét, ha ezt a kettős állampolgárság megkönnyítené. A külhoni magyarság egy gesztust várt az anyaország választóitól, állította valamennyi felszólaló. Többen is hangsúlyozták, hogy az elmaradt gesztust nem pótolhatja az, ha a kormány pályázatok révén többletforrásokat biztosít a határon túli magyarok számára.

Az erdélyi küldöttek arról beszéltek, hogy a csalódottság sok ottani magyart elutasító indulattal tölt el az anyaország iránt: december 5-e óta több helyütt nem éneklik a magyar Himnuszt, nem szolgálják ki a magyar turistákat, nem fogadják az anyaország politikusait. Farkas György, a kárpátaljai magyar szervezetek egyik delegáltja viszont arra figyelmeztetett, hogy az ilyen indulatok felesleges ellentéteket szülnek, a helyes magatartás az lenne, ha a külhoni magyarság kapcsolatot keresne mindazokkal az anyaországi politikusokkal, akik megoldást akarnak találni a kettős állampolgárság kérdésére. A konferencia elnöke, Diósi Viola, délvidéki küldött arra kérte társait, hogy ne a múlton bánkódjanak, hanem inkább a jövőről gondolkodjanak.

A konferencia résztvevői végül is ezt az irányt követték, s úgy döntöttek: a MIK kidolgoz egy törvényjavaslatot a határon túli magyarok kedvezményes honosításának tárgyában. Ezt február 15-ig elküldik köztársasági elnöknek és az Országgyűlés elnökének. A konferencia azt várja, hogy e javaslat figyelembevételével készüljön el egy törvénytervezet, amit a magyar parlament április 30-a után napirendre tűz, és július 1-jéig elfogad.

A MIK pécsi rendezvényén részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, aki elmondta, hogy az Igazságügyi Minisztérium a kormányfő utasítására már dolgozik egy törvénytervezeten, ami a határon túli magyarok honosításának megkönnyítését célozza. A tervezet január közepén elkészül, s Szili szerint remény van arra, hogy ezzel a törvénnyel Magyarország törleszti egyik legfájóbb, immár másfél évtizede fennálló tartozását. Szili egy órát időzött a konferencián, aztán – a párbeszéd folytatására kérve a résztvevőket – elbúcsúzott. Amikor házelnök elindult, az egyik erdélyi küldött, Bardócz Csaba azt kérdezte: Milyen párbeszéd az, ha ön nem hallgat meg minket? Szili azt válaszolta: előre lekötött programjait kell teljesítenie, de ha igény van rá, visszatér.

A MIK elnöke a szervezet nevében elnézést kért Szili Katalintól, hangsúlyozva, hogy a ‘helytelen, elítélendő’ magatartást tanúsító képviselő viselkedése nem jellemző a szervezet tagjaira.

Jó, ha kimondjuk és megjegyezzük: ma a Magyar Köztársaság kormánya nemzet- és hazaáruló gazemberek gyülekezete – jelentette ki Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája a december 5-i, a kettős állampolgárság megadására vonatkozó népszavazás eredménye kapcsán Csíkszeredában, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) székhelyén tartott polgári fórumon. Ugyanitt Kövér László arról beszélt: ‘Ha egy nemzetnek vannak kollektív hőstettei, vannak kollektív bűnei is. Példaként említette a magyarság passzivitását zsidó polgártársainak 1944-ben történt elhurcolásakor, valamint a december 5-én tapasztalt távolmaradást, illetve az elutasító szavazást a határon túli magyarok kettős állampolgárságával kapcsolatban. Kövér ugyanakkor elhamarkodottnak nevezte az MVSZ népszavazási kezdeményezését. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.