Forrás: NOL

A Fehér Házban az aranyvonat

Horváth Gábor, 2004. december 20. 00:00

Ma újabb egyeztetést tartanak a magyar zsidók amerikai kézen eltűnt értékeiről. A kárvallottak fejenként tízezer dollárt remélnek, Washington elhárítja a felelősséget.

A várakozás szerint eredménytelen marad a mai egyeztetés, amelyre egy floridai bíróság utasította az amerikai kormány jogászait és a károsultakat képviselő amerikai ügyvédeket. A több mint három éve folyó per az ‘aranyvonat’ kincsei miatt folyik. Az amerikai sajtó az akkori árfolyamon 200 millió dollárra becsüli az 1945-ben a nyilasok által Nyugatra hurcolt, majd amerikai kézen eltűnt aranytárgyak, ékszerek, festmények, keleti szőnyegek és szőrmebundák értékét. A kárvallottak és örököseik harmincezren lehetnek. Az ügyvédek számukra fejenként tízezer dolláros, szerintük jelképes kárpótlást szeretnének kiharcolni.

A legutóbbi, december 6-i egyeztetésen – a Los Angeles Times beszámolója szerint – részt vett Israel Singer, a Zsidó Világkongresszus elnöke. A lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a felek most jobban értik egymás álláspontját, de azok két kérdésben még nagyon távol állnak egymástól. Ez egyrészt a kártérítés összege, másrészt az amerikai kormány által nyilvánosan vállalandó felelősség megfogalmazása. A hivatalos álláspont szerint a kártérítési igény már elévült, az Egyesült Államok pedig erkölcsi értelemben sem felelős a történtekért. Singer szavai azonban arra utalnak, hogy a kormányzat esetleg feladja eddigi elvi álláspontját, és a tárgyalások súlypontja áttevődhet a konkrét megegyezés kidolgozására.

A múlt héten tucatnyi amerikai honatya levélben kérte a Fehér Ház jogi tanácsadóját, az igazságügy-miniszteri cím várományosát, Alberto Gonzalest, hogy gyorsan és igazságosan oldja meg az ügyet. Robert Wexler floridai demokrata szenátor szerint a Bush-kormányzat eddig dicstelenül szerepelt az ügyben, és eltért elődje konstruktív politikájától. Amerikai részről csak Bill Clinton elnöksége idején ismerték el, hogy a kincs egyáltalán létezett. A volt First Lady, Hillary Clinton New York-i szenátor most azt nyilatkozta, hogy Gonzales bizottsági meghallgatásán az aranyvonatról fogja kérdezni a miniszterjelöltet.

Egy floridai republikánus képviselő, Ileana Ros-Lehtinen a Fehér Házhoz, ezen belül is Bush nagy hatalmú főtanácsadójához, Karl Rove-hoz fordult segítségért. – Arra kértük a világot, hogy kárpótolja a túlélőket. Most rajtunk a sor – nyilatkozta nemrég.

A Fehér Ház és az igazságügyi minisztérium nem kommentálta az ügy fejleményeit; Gonzales csak a meghallgatásán kíván válaszolni a kérdésekre. Israel Singer a Los Angeles Timesnak azt mondta, Amerika elég erős ország ahhoz, hogy bocsánatot kérjen a történtekért.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.