Forrás: NOL

Palesztin segélyprogram kemény feltételekkel

Munkatársunktól, 2004. december 18. 00:00

Izraelben nagykoalíció, nemzeti egységkormány alakul, erről tegnap állapodott meg a Likud az ellenzéki Munkapárttal. Így izraeli részről javult a palesztinokkal való megállapodás esélye. Minden idők egyik legnagyobb szabású segélyprogramját ígérik a palesztinoknak, ha – Izraellel együtt – hajlandók a megbékélés irányába lépéseket tenni.

Az USA, az EU és az arab államok négy év alatt hat-nyolcmilliárd dollár segélyt folyósítanának a következő feltételekkel: 1. A január 9-re kitűzött palesztin választásokat sikerrel megtartják. 2. Az új palesztin kormányzat keményen lesújt a szélsőséges palesztin csoportokra, rendet és törvényességet teremt az általa ellenőrzött területeken, gazdasági-pénzügyi fegyelmet tart. 3. Izrael számos úttorlaszt, katonai ellenőrző pontot felszámol, előmozdítva a palesztinok szabad mozgását.

A The New York Times értesülése szerint decemberben az oslói nemzetközi tanácskozáson állapodtak meg a segélyprogramban, hogy ezzel is támogassák az Arafat halálát követő hatalomváltásban a mérsékelt palesztin vezetőket. Az új segélyprogram feltétele a szorosabb ellenőrzés is, mert az eddigi segélyeket finanszírozó hatalmak, szervezetek elégedetlenek. Egyes források szerint a laza könyvelés mögött az rejlik, hogy a közpénzek nagy részét palesztin vezetők, klánok „privatizálták”, magyarán ellopták.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.