Forrás: NOL

Kadhafi: az al-Kaida örülne Törökország EU-csatlakozásának

Népszabadság Online, 2004. december 16. 13:00

Moamer al-Kadhafi líbiai vezető szerint az iszlám világ és benne a szélsőségesek, beleértve Oszama bin Laden terrorvezért is ‘trójai falóként’ használnák Törökországot Ankara uniós csatlakozását követően.

Kadhafi a La Repubblica című római liberális napilapban csütörtökön megjelent interjújában megerősítette, hogy ma is érvényesnek tartja három évvel ezelőtti felhívását az európai vezetőkhöz, amelyben óva intette őket Törökország EU-s felvételétől.

Az iszlám világ, köztük az iszlám szélsőségesek, egészen Oszama bin Ladenig örvendeznének Törökország uniós csatlakozásának: ez a trójai falovuk.

A Tripoliban nyilatkozó Kadhafi Silvio Berlusconi olasz kormányfőt és Romano Prodit, az Európai Bizottság leköszönt elnökét, az olasz balközép ellenzék jelenlegi vezérét is Líbia barátainak nevezte. Sajnálkozott ugyanakkor, hogy a kapcsolatokban nyitott új lapok, a sok európai ígéret és kedves szavak ellenére kevés konkrét segítséget kap országa. Líbia viszont egymaga nem tudja megállítani az afrikai menekültek áradatát, de nem is kívánja Európa ‘parti őrségének’ szerepét eljátszani.

A líbiai vezető azt is hangoztatta, hogy teljességgel egyetért II. János Pál pápának a ‘vadkapitalizmus’ ellen megfogalmazott bírálataival.

Kadhafi határozottan elítélte az Egyesült Államokat és Izraelt a közel-keleti válság kapcsán. Mint kiemelte, amerikai és izraeli megfogalmazások szerint Jasszer Arafat volt – amíg élt – a béke akadálya. A palesztin elnök már hetek óta halott, de a békének még csak jelei sem látszanak, habár a labda most az Egyesült Államok és Izrael térfelén van – vélekedett a líbiai vezető. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.