Forrás: NOL

Elie Wiesel visszautasította romániai kitüntetését

Munkatársunktól, 2004. december 16. 01:04

Elie Wiesel

Elie Wiesel Nobel-békedíjas író visszautasította a legmagasabb romániai kitüntetést, mert Ion Iliescu leköszönő román államfő Corneliu Vadim Tudort, a többek között antiszemita kijelentéseiről és a holokauszt tagadásáról elhíresült szélsőjobboldali román politikust is kitüntette ezzel.

Wiesel döntését azonnal közölte Iliescuval. ‘Szomorúsággal és csalódottsággal értesültem arról, hogy az az ember, aki elhatározta a Romániai Nemzetközi Holokausztbizottság létrehozását, kitüntetett egy olyan személyt is, akinek gyűlölködő nézetei ellentétben állnak (a kitüntető) emelkedett ideáljaival’ – írta levelében Wiesel.

Iliescu hivatali ideje lejárta alkalmából szerdán kitüntetett mintegy ötven ‘személyiséget’, köztük a szélsőjobboldali Nagy-Románia Párt (PRM) vezetőjét, Corneliu Vadim Tudort. Miután a sajtót nem értesítették előre a kitüntetési ünnepségről, nem tudósított róla. Az államfő kedd este egy külföldi újságíróknak adott vacsorán csak annyit közölt, hogy aláírta a parlament által kitüntetésre javasoltak névsorát.

A PRM vezetője a róla kialakult kép szépítése érdekében néhány hónap óta – egyelőre nem sok sikerrel – azt hangoztatja, hogy ‘meggyőződéses barátja a zsidóknak’.

Iliescu tavaly októberben bízott meg egy nemzetközi történészbizottságot a romániai holokauszt vizsgálatával, és ennek vezetésére Elie Wieselt kérte föl. Ezt megelőzően ugyanis nemzetközi felháborodást váltott ki egy kijelentésével, amelyben kisebbíteni igyekezett a zsidó népirtás súlyát. A múlt hónapban a bizottság tagjait fogadva kijelentette: ‘az állam nevében elismeri a felelősséget’ több mint 200 ezer romániai születésű zsidónak a II. világháború idején történt kiirtásáért.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.