Forrás: NOL

Alábecsülik az antiszemitizmust Amerikában?

Munkatársunktól, 2004. december 16. 14:21

Alaposan alábecsülik az Egyesült Államokban az európai antiszemitizmus hatását – jelentette ki csütörtökön Rómában Martin Peretz neves amerikai újságíró egy, a demokratikus rendszerekben felbukkanó antiszemitizmus hatását vizsgáló konferencián.

A New Republic című amerikai liberális értelmiségi folyóirat főszerkesztője szerint még az amerikai zsidók sem hiszik el, hogy mennyire fogékony az európai közvélemény az antiszemita megnyilvánulásokra.

Peretz egyike azoknak az újságíróknak, akik részt vesznek az egynapos vitán, amelyet az amerikai zsidó Rágalmazás Elleni Liga (ADL) és az Il Foglio című olasz elemző lap hívott életre. A tanácskozás vendéglátója az olasz külügyminisztérium, amely szerdán este Gianfranco Fini olasz külügyminiszternek az antiszemitizmust elítélő nyilatkozatával nyitotta meg a konferenciát. Fini az ADL-hez csatlakozva erőteljes antiszemitizmus elleni kampányokra szólított fel Európában, a Közel-Keleten és másutt is.

Giuliano Ferrara, az Il Foglio főszerkesztője elmondta, hogy antiszemitizmus 2001. szeptember 11-e óta erősen kötődik az Amerika-ellenességhez, és ez a nézet nemcsak egyes európai kormányokban vert gyökeret, hanem a közvélemény nagy részében is. David Brooks, a The New York Times szemleírója, aki maga is zsidó származású, az egyesült államokbeli antiszemitizmus előretöréséről beszélt. ‘Nem tartoztam azok közé, akik különösebb jelentőséget tulajdonítottak az antiszemitizmusnak, de aztán jött szeptember 11-e – mondta – és onnantól kezdve megindultak az antiszemitatartalmú e-mailek, és hangposta-üzenetek.’

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.