Forrás: NOL

Újabb tizennégy magyar kapott Világ Igaza-kitüntetést

Munkatársunktól, 2004. december 15. 18:25

Újabb tizennégy magyarnak ítélte oda a Világ Igaza-kitüntetést a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet; tizenkét kitüntetett, köztük Karády Katalin filmszínész-énekes posztumusz részesült az elismerésben.

Az okleveleket és emlékplaketteket David Admon, Izrael Állam budapesti nagykövete adta át a kitüntetetteknek, illetve hozzátartozóiknak szerdán Budapesten. A Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott ünnepségen a himnuszokat követően a résztvevők egyperces néma felállással tisztelegtek a holokauszt áldozatainak emléke előtt.

„Ma azokat a bátor és igaz keresztény embereket tiszteljük meg, akik önzetlenül segítettek zsidó honfitársaiknak túlélni a vészkorszakot” – mondta a nagykövet, hozzátéve: az idén emlékezünk a holokauszt 60. évfordulójára, a történelem legsötétebb korszakára, amikor az ő családját is szinte teljesen kiirtották.

David Admon, aki először adott át nagyköveti tisztségében Világ Igaza-kitüntetést, kiemelte: Magyarországon akkor nagyon sokan tétlenül nézték, nagyon sokan pedig tevőlegesen is részt vettek hatszázezer honfitársuk gettóba zárásában, vagonokba zsúfolásában, a biztos halálba hurcolásában.

Sok, Budapesten dolgozó diplomata, mint a svéd Raoul Wallenberg, a svájci Carl Lutz, az olasz Giorgio Perlasca és Angelo Rotta pápai nuncius szembeszállt a gonosszal és elszántan próbálta fékezni a halálgyár olajozott működését – tette hozzá.

A nagykövet rámutatott arra, hogy a küzdelemben nagyon sok bátor és tisztességes magyar is részt vállalt, mert ott és akkor azt parancsolta emberségük, nekik is köszönhetően Budapesten több mint százezer zsidó megmenekült.

„A zsidó nép nem felejti el segítőit, azokat, akik mellé álltak a bajban. Ezek az emberek az élet reményét hozták, adták az üldözötteknek. Cselekedetük legyen igaz példa a ma és a jövő nemzedékének a helytállásra” – mondta a nagykövet, hangsúlyozva: kötelességünk a múlt föltárása, mert enélkül nem láthatjuk tisztán sem a jelent, sem a jövőt.

David Admon szólt arról is, sajnos ma Európa-szerte megint tanúi lehetünk az antiszemitizmus újjáéledésének.  Kiemelte, hogy a szabad világ vezetőinek fel kell venniük a harcot mindenféle rasszista megnyilvánulással szemben, hogy megőrizhessük erkölcsi értékeinket, megvédhessük az emberiséget és megakadályozhassuk, hogy megrontsák az eljövendő nemzedékeket.

„Mindent meg kell tenni azért, hogy mindaz a rettenet és halál, amelyben a XX. században részünk volt, ne ismétlődhessék meg, hogy soha többé ne fordulhasson elő a holokauszt, hogy soha többé ne gyilkolhassanak meg senkit faji, vallási hovatartozása miatt” – jelentette ki a nagykövet.

Karády Katalin G. Dénes György, Gömöri János és még nagyon sok felnőtt és gyermek életét mentette meg – hangzott el a méltatásban. A művész posztumusz kitüntetését Gyürey Vera, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója vette át, aki az elismerést az intézményben helyezi el.

Az izraeli parlament, a Knesszet 1953-ban törvényt hozott arról: létrehozzák a Jad Vasem Intézetet azzal a feladattal, hogy gyűjtse össze a holokauszttal, 6 millió zsidó elpusztításával összefüggő dokumentumokat és vegye föl a kapcsolatot azokkal a keresztény emberekkel, akik segítettek üldözött zsidó társaikon.

Eddig 24 országból 17 ezer olyan embert kutattak föl, aki önzetlenül mentette zsidó barátait, munkatársait, ismerőseit és ismeretleneket a holokauszt idején. Nevüket emléktáblán örökítik meg a jeruzsálemi Jad Vasem Múzeumban.

Magyarok az 1967-ben megszakadt magyar-izraeli diplomáciai viszony helyreállításának évében, 1989-ben kapták meg először a kitüntetést. A Jad Vasem Intézet adatai szerint eddig 640-en részesültek az elismerésben.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.