Forrás: NOL

Terror Háza: Koestler és gulág

Cs. L., 2004. december 14. 00:00

Az áldozatok falaKép: Gárdi Balázs

Sikeres évet zárt a Terror Háza múzeum, amely az idén mintegy 230 ezer látogatót fogadott – erről számolt be évértékelő sajtótájékoztatóján az intézmény főigazgatója. Schmidt Mária elmondta, hogy a holokauszt eseményeit feldolgozó Magyar Tragédia 1944-et és a nácizmus idején meggyilkolt gyermekeknek emléket állító Hetedíziglen című időszaki tárlatot több mint 30 ezren látogatták meg. A múzeum az idén – 22 jelentkező ország 52 intézménye közül – elnyerte az Európai Múzeumok Fóruma különdíját is.

A főigazgató beszámolója szerint a Terror Háza jövőre Magyar Tragédia 1945 címen emlékezik meg arról, hogy a második világháború alatt és után 600 ezer magyar állampolgárt, részben véletlenszerűen összeszedett civileket hurcoltak a Szovjetunióba, munkalágerbe, ‘málenkij robotra’. Legnagyobb részük 1955-ben térhetett vissza Magyarországra. Megemlékeznek a száz éve magyar zsidó családban született világhírű íróról, Arthur Koestlerről is, akinek művei Schmidt Mária szavai szerint ‘mindkét totális diktatúra leleplezésében fontos szerepet játszottak’.

Kérdésre válaszolva a főigazgató elmondta azt is, hogy bár jövőre 10-15 százalékkal csökken a költségvetésük, privát szponzorok és uniós pályázatok segítségével megpróbálják pótolni a kiesett veszteséget.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.