Forrás: NOL

Izrael 72 órára kivonul

Munkatársunktól, 2004. december 14. 00:00

Eltemették a meggyilkolt izraeli határőröketKép: Reuters – Nir Elias

Az izraeli katonaság 72 órára elhagyja a palesztin hatóság területén lévő településeket a januári elnökválasztás idején – jelentette be hétfőn Saul Mofaz védelmi miniszter. A csapatok egy nappal a választás előtt távoznak, s harmadnap térnek viszsza. Az izraeli kormány így kívánja támogatni a novemberben elhunyt Jasszer Arafat utódjának rendezett és törvényes megválasztását. A bejelentésre reagálva Szaeb Erakat palesztin miniszter azt követelte: az izraeliek azonnal szüntessék meg az ellenőrző pontokat, lehetővé téve így a választási kampányt.

Visszavonta jelölését az izraeli börtönben ülő Marvan Barguti. A merényletek szervezéséért ötszörös életfogytiglaniját töltő ciszjordániai Fatah-vezető a hivatalos jelölt, Mahmud Abbasz ellen indult volna. Befolyásos palesztin személyiségek sorra látogatták börtönében, hogy visszalépésre bírják. Barguti indulása nagyban csökkentette volna Abbasz esélyeit, s Izraellel szembeni tárgyalási pozícióját. A palesztin politikustól azt követeli a Nyugat, hogy fékezze meg a terrorszervezeteket. Mintegy erre válaszul robbantott bombát a Hamasz egy gázai határátkelőhelynél. Ez volt az egyik kijárat az elnyomorodott települési övezetből Egyiptom – a világ – felé. Az akcióban öt izraeli határőr halt meg. Válaszul izraeli helikopterek öt rakétát lőttek ki gázai célpontokra.

Az alig egy hónap múlva esedékes palesztin elnökválasztás esélyt teremthet a rendezésre – mondta Abu-Dzabiban Bill Clinton. A volt amerikai elnök szerint az USA képes rá, hogy a biztonsági kiadásokat a gazdasági-humán fejlesztésbe eszközölt befektetésekkel egyensúlyozza ki, hogy ezzel a Palesztin Állam sikerét is biztosítsa. Ennek feltétele, hogy a palesztinok jogállamiságot hozzanak létre, küzdjenek a terror és a bűnözés ellen, fejlesszék gazdaságukat – mondta Clinton.

A Moszadot, az izraeli titkosszolgálatot vádolta a tegnapi damaszkuszi robbantással Ghazi Kanaan szíriai belügyminiszter televíziós nyilatkozatában. Egy autóbomba robbant, ám a feltételezett célpont, egy Hamasz-tag palesztin sértetlenül elmenekült a helyszínről.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.