Forrás: Index

Az Izraeli Munkapárt a koalíció mellett döntött

2004. december 12. 1:27

[MTI]

A Simon Peresz vezette Izraeli Munkapárt szombaton úgy döntött, hogy koalícióra lép Ariel Saron miniszterelnök Likud pártjával, s az erről szóló tárgyalások már a hétvégén megkezdődnek.

A kormányzó párt csütörtökön döntött úgy, hogy koalíciós partnerül hívja a Munkapártot, amelynek szavazataira szükség van ahhoz, hogy a parlamentben el lehessen fogadtatni a miniszterelnök tervét a Gázai-övezetből, illetve négy, a Jordán folyó nyugati partján lévő településről történő kivonulásról, s ezzel elkerülhetővé váljon a választások idő előtti kiírása. A terv értelmében mintegy 8 ezer zsidó telepes hagyja el a Gázai övezet 21 telepét, s megszűnik a négy elszigetelt, kis nyugati parti kolónia.

A Munkapárt bekapcsolódása a kormányzásba vereség a Likud keményvonalasai számára, akik ellenzik a Gázai övezetből, illetve minden, az 1967-es háború idején megszállt területről történő kivonulást.

Izraeli sajtóértesülések szerint a várhatóan néhány nap alatt lezajló koalíciós tárgyalásokon Ariel Saron miniszterelnök-helyettesi posztot fog felajánlani Simon Peresznek, akivel egyszer már kormányoztak együtt: Peresz 2001-2002-ben külügyminisztere volt a kormányfőnek.

Comments are closed.