Forrás: NOL

Törvény a zsoldosok ellen

Haszán Zoltán, 2004. december 11. 00:00

Külföldi antiimperialisták felhívása interneten

A büntető törvénykönyv küszöbönálló módosítása szerint akár ötéves szabadságvesztést is kaphat, aki zsoldosként harcol nem NATO-tagállam fegyveres szervezetében.

A külföldi katonai szolgálatra toborzás 2000 márciusa óta tiltott. A hétfőn a parlament elé kerülő törvénymódosítással nemcsak a közvetítőket, hanem a jelentkezőket is büntetnék. A jogszabály szélesen értelmezi a büntetni rendelt eseteket: nemcsak az számíthat börtönre, aki „fegyveres összeütközésben részt vevő idegen fegyveres szervezetbe önként belép”, hanem az is, aki erre ajánlkozik vagy ilyen szervezetben kiképzésen vesz részt.

A délszláv háborúkban számos magyar vett részt anyagi vagy érzelmi okokból. Arról azonban hivatalosan a magyar szervek közül senkinek nincs tudomása, hogy hol és hány magyar zsoldos harcol jelenleg. Soós László, az igazságügyi tárca főosztályvezetője szerint a zsoldosokat szabadságvesztéssel fenyegető büntető törvénykönyvi parag-rafus nem azért került be az amúgy az önkéntes haderőre való áttérés miatt szükséges módosítások közé, mert gyarapodott a számuk.

Egy 1989-es ENSZ-egyezménynek megfelelően emelték be a zsoldosokra vonatkozó tételt.

A büntető törvénykönyv módosítása a zsoldba állás tiltása mellett egyértelművé teszi, hogy szövetséges országokba lehet önkénteseket toborozni. Tiltott toborzás miatt nálunk eddig egyetlen esetben, 2003-ban emeltek vádat, mert Pécsett toboroztak a francia idegenlégióba. Első fokon felmentették a négy vádlottat, mert a bíróság az idegenlégiót szövetséges fegyveres szervnek minősítette.

A nyomozást irányító rendőr alezredes korábban úgy nyilatkozott, hogy a honvédelmi tárca szakértőinek állásfoglalása szerint az idegenlégió nem tekinthető a Magyar Köztársasággal szövetséges haderőnek. Másodfokon sem állapított meg a Pécsi Ítélőtábla bűncselekményt, az indoklást azonban módosította. E szerint a vádlottak tevékenysége nélkülözte a társadalomra veszélyességet. A lehetőségre egyébként kéttucatnyian jelentkeztek, közülük két embert vittek ki Strasbourgba, de az egészségügyi teszten elbuktak.

Az izraeli hadseregnél jelentkezhettek polgári munkára önkéntesek a Szochnut Hajehudit, a világ legnagyobb zsidó szervezetének programjában. Az egyenruhába öltöztetett önkéntesek három hetet töltöttek Izraelben, egyikük beszámolója szerint azonban nem katonai kiképzésben részesültek. Ehelyett az volt a cél, hogy a jelentkezőkben erősítsék azt az érzést, hogy oda tartozhatnak.

Támogatják az iraki ellenállástFegyveres konfliktusra jelenleg Magyarországon nyíltan nem toboroznak önkénteseket. Az Antiimperialista Koordináció (AK) ugyanakkor magyar nyelvű felhívásokat is közzétett, amelyben az amerikaiakkal szemben iraki ellenállás támogatására gyűjt. A szervezet honlapján és szórólapokon található közlemény szerint az antiimperialisták járuljanak hozzá 1000 forinttal a megszállók elleni küzdelemhez. Az AK szervezett élő pajzsot is az amerikai támadás megindításakor több kiemelten fontos épület védelmére. Az AK-val szoros kapcsolatot tart a Munkáspárt ifjúsági szervezete, a Baloldali Front. Székely Péter elnök tudomása szerint Magyarországon ilyen pénzgyűjtés nem folyt, csak a felhívás jelent meg az AK honlapján. Mint kérdésünkre elmondta: a befolyt pénzt akár fegyverekre is fordíthatják Irakban, hiszen ha valakit fegyverrel támadnak meg, azzal kell védekeznie. Székely elmondta: a Baloldali Front szoros kapcsolatban áll az AK-val, de megtartották önállóságukat is.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.