Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Kormánybuktató voksolás?

Az új koalícióról döntenek a Likud tagjai · Fej fej mellett a palesztin elnökjelöltek

2004. december 10. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Az Izraeli Munkapárttal alakítandó nemzeti egységkormány tervének támogatására szólította fel Ariel Saron izraeli kormányfő tegnap saját pártja, az izraeli Likud központi bizottságának tagjait. A párttagok tegnap az urnákhoz járultak.

Saron a közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában fordult a Likud vezető aktivistáihoz. Az egységkormány létrehozása biztosítaná mindenekelőtt azt, hogy Saron jövőre végrehajthassa a Gázai övezetből való kivonulás tervét. Az ügyben Likud központi bizottságának mintegy háromezer tagját szólították a szavazóurnákhoz Tel-Avivban, helyi idő szerint reggel 10 órától este 22 óráig. Három és fél hónappal ezelőtt a Likud központi bizottsága egyszer már ellenezte, hogy egy koalícióban legyen az Izraeli Munkapárttal. A kormányfő célja, hogy a baloldali Izraeli Munkapárt, az ultraortodox Sasz párt és az Egyesült Tóra Judaizmus vallási párt egy nemzeti egységkormányba való bevonásával gyorsan megoldja a jelenlegi kormányválságot.

A Háárec című izraeli napilap megjegyzi, ha Saron terve beválik, és a Likud tagsága áldását adja a Munkapárttal létrehozandó koalícióra, akár tíz nap múlva megalakulhat az új kormány. Ebben az esetben még a költségvetést is el tudnák fogadtatni, amelyben így szerepelhetne a gázai kivonulás költsége is. Ám ha sikertelen lesz a mostani szavazás, minden bizonynyal előre hozott választások következnek a jövő év elején. A lapzártánk után befejezett szavazás előtt az izraeli rádió közvélemény-kutatást végzett. Az izraeli szavazók 70 százaléka eszerint támogatja a Likud-Munkapárt-koalíciót, s a vezető kormánypárt tagjainak 48 százaléka is így gondolkodik. Ellenzi viszont 41 százalékuk, amely komoly kihívás Saron számára.

Közben kiderült, visszavonhatja kandidálási szándékát Marvan Barguti, a Fatah bebörtönzött tagja a palesztin elnökválasztásról – közölte újságírókkal a szervezet egyik névtelenséget kérő tagja. A népszerű politikus döntését azzal indokolta, hogy nem akar a vészterhes időkben lépésével viszályt szítani a Fatah tagságában. A párt vezetősége egyébként intenzív tárgyalásokat folytat Ciszjordánia egykori biztonsági főnökével, hogy vonja vissza elnökjelöltségét. A vezetőség hivatalosan Mahmúd Abbászt, Jasszer Arafat egykori harcostársát és barátját, korábbi miniszterelnököt indítja az elnökválasztáson. A közvélemény-kutatások szerint Abbász és Barguti nagyjából ugyanolyan népszerűségnek örvendenek a palesztinok körében. A Bir Zeit egyetem által készített felmérés szerint a ramalláhi lakosok 46 százaléka szavazna Bargutira, 44 százalékuk pedig Abbászra.

Korrupciós gyanú. Ismét korrupcióval gyanúsítják Ariel Saron kormányfő családját. Az izraeli közszolgálati rádió jelentése szerint a rendőrség kihallgatta Ofer Nimrodi üzletembert, a Maariv izraeli napilap főrészvényesét, akit azzal gyanúsítnak, hogy hálapénzt fizetett a Saron családnak. Nimrodit és a Maarivot ellenőrző ILDC holding egy másik vezetőjét a rendőrség több órán át hallgatta ki egy öt évvel korábbi ügy kapcsán, amely során állítólag 1,3 millió sékelt (300 ezer dollárt) fizettek ki egy, a Saron család ellenőrzése alatt álló cégnek. (MTI)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.