Forrás: Index

Izrael nem zárja ki a tűzszünetet a palesztinokkal

2004. december 9. 1:11

[MTI]

Izrael nem zárta ki szerdán a tűzszünetet a palesztinokkal, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a palesztinoknak maguknak kell rászánniuk magukat a fegyverszünetre.

A Gázai övezetban három palesztint öltek meg szerda este izraeli katonák az egyiptomi határ közelében lévő Rafahnál. Halálukkal 4604-re emelkedett 2000 szeptembere, az intifáda, a palesztin felkelés kezdete óta elesettek száma, közöttük 3567 volt palesztin és 963 izraeli.

Ariel Saron izraeli kormányfő bejelentette, hogy Izrael kész „fenntartani a nyugalmat”, ha a palesztinok is hasonlóképpen cselekszenek és egyoldalú fegyverszünetet hirdetnek ki.

„A kérdéses fegyverszünet megállapodást feltételez a palesztinok között és nem tőlünk függ, de ha nyugalom van a palesztin oldalon, mi is fenntartjuk azt” – jelentette ki Saron újságírók előtt szerdán. Hozzátette ugyanakkor, hogy Izrael fenntartja magának a jogot a megelőző jellegű támadásokra küszöbönálló merényletek esetén.

A Hamász palesztin radikális mozgalom vasárnap elutasította a Palesztin Hatóság javaslatát az Izrael elleni támadások felfüggesztésére.

Comments are closed.