Forrás: NOL

Felnőtt csodácskák

Munkatársunktól, 2004. december 9. 00:00

Maciej Adamczyk és Franciszek Pieczka

Groó Diana több ízléses és kulturált rövidfilmjét kedvezően fogadta a szakma és a képi ‘ékszerdobozok’ iránt érdeklődő közönségréteg.

Első nagyjátékfilmje, a Csoda Krakkóban, csalódást kelt, bár a rendezőnő finom érzékenysége ebben is megmutatkozik. Csoda Milánóban – ötlik fel De Sica és Zavattini klasszikus meseremeklésének címe, de ez a párhuzam csak fölerősítené ennek az első filmnek a hibáit, egyébként is méltatlan volna összehasonlítani vele.

Magyar restaurátorlány (Bíró Eszter) érkezik Krakkóba, hogy helyreállítsa a híres rabbi elporlott sírkövét. Megismerkedve egy lengyel fiúval, mindketten belső utazásba kezdenének gyerekkorukba meg a régi zsidó hagyományokba. Nem érdektelen alaphelyzet, sajnos több is van benne, mint a megvalósult filmben.

A film ugyanis első harmada után szétesik, a cselekmény- és idősíkok erőltetetten, önkényesen illeszkednek. Groó Diana és Szekér András forgatókönyve ötletes, de nem jól megácsolt, mert sok-sok műhelyforgácsot tartalmazó munka. Nem baj, hogy kalandos, naiv és túlzsúfolt a történet, mert olykor valódi hangulata is van: az a baj, hogy az egyszerűség varázsa hiányzik belőle. Roszszallom a folklórba hajló betéteket, Krakkó főterének felesleges couleur locale használatát. A film cselekményének el kellene szakadnia a kezem feje módon kínálkozó kulturális úti filmekbe illő kliséktől: tűznyelők, vásározók, táncosok a nagy téren, ropják, ropják, mint valami Krakkót bemutató jobb tévéfilmben. Ezért aztán egy ódon mellékutcai ház (mely persze állhatna a budai Vár egyik turisták nem járta utcácskájában) sokkal szebb, és az sem zavar, hogy ilyen ház a mi közelebbi városainkban is akad. Krakkó varázsa, ódonsága, ősisége, az elpusztult zsidó kultúra hagyományainak ereje – ez mind hangulatos felszín marad.

Első krakkói éjszakáján bájos hősnőnk nagyrészt véletlenül egy szobába (inkább szállásra) kerül… – nem jövendő szerelmével, hanem egy másik, félbolondul harsogó lengyel fiúval. Hangulatos kis epizód – magunk is ismerünk saját életünkből ilyen egyszerre bosszantó és szívmelegítő esetet. A harsogó fiú tűrhető mellékfigura. Egyébként is sok bolondosan rohanó figura meg epizód zsúfolódik a Csoda Krakkóban históriájába: néha előrevisznek, néha sehová, mindig szórakoztatóan, bár semmikor sem feledhetetlenül. A legnagyobb baj, hogy a főszereplők is csak játszóidejük miatt válnak fontosabbá a mellékalakoknál. Úgy éreztem, nagyon hihető, ha a magyar restaurátorlány és az olykor antikváriusként, olykor tolvajként kallódó lengyel fiú keresik a csodát meg a hétköznapi életük megoldásait. Viszont – nyilván a rendező szándéka ellenére – engem túlkoros kamaszcsodácskáiknál jobban érdekelt volna hétköznapi életük.

A színészi játék a tehetséges lengyel és magyar színészek ellenére olykor zavaró, a félelem és az öröm hangulata nem mindig elegyül, olykor sok minden túl van játszva: sajnos a főszereplő, Bíró Eszter arcjátéka, némely gesztusa, mimikája olykor erősen iskolás. A csodarabbit alakító nagyon jelentékeny Franciszek Pieczka is inkább puszta jelenlétével, önsúlyával javít valamit az összképen. Amikor megjelenik, utolsó lehetőség csillan fel előttünk, s mivel aztán ő sem igazán tud mit kezdeni a filmmel, szörnyűség, de kicsit kedvetlenné szürkültem magam is. A végén már azon is töprengenem kellett, mi is a film vágyott csodája. Hogy feltámadjon a gyerekkori nagymama? Nem elég, hogy a mesei csodarabbi feltámadt, most épp őt kérlelik egy újabb csoda elővarázslására. Aztán a nagymama (Békés Itala) is feltámad, és íme, most már nagymamástul dolgoznak egy még igazibb csodán: vajon milyen mesefordulatra várnak és várunk még? Kicsit kusza. Egyetlen fontos csoda többet érne, mely a nézőknek ugyanolyan fontossá válik, mint a szereplőknek.

Marad Groó Diana tehetsége, mely a rosszul fésült felnőttmeséből is olykor átüt. Kedves filmet látunk. A Csoda Krakkóban soha, sehol, egy pillanatig nem ellenszenves, sok botlásával is szeretetre méltó – de nem sikerült mozgókép.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.