Forrás: NOL

Hanuka a csoda és a fény ünnepe

Munkatársunktól, 2004. december 8. 00:00

Másodszor rendeznek hanukafesztivált a zsidó ifjúsági szervezetek Budapesten. Az idén december 9. és 12. között ünnepelnek több fővárosi helyszínen.

A hanuka a zsidó nép történelmi eredetű örömünnepe. Annak a győzelemnek állít emléket, amellyel az időszámítás előtt 164-ben a tradíciókhoz hűséges zsidók, az úgynevezett makkabeusok visszafoglalták a görögöktől és újjáavatták a jeruzsálemi szentélyt. Az ünnep minden napján eggyel több gyertyát gyújtanak. Ezzel utalnak arra a csodára, hogy a szentély felavatásakor az egy napra elegendő olaj nyolc napig kitartott.

Magyarország egyik legjelentősebb zsidó kulturális rendezvénye csütörtök este hét órakor az Olof Palme Házban (Városliget, Olof Palme sétány 1.) hanukapartival kezdődik. A zenét mások mellett DJ Palotai, Cadik és az angol DJ Die szolgáltatja.

Másnap, december 10-én a Bálint Zsidó Közösségi Ház (VI., Révay u. 16.) elől délelőtt kilenckor ajándékokat osztogató önkéntesek indulnak Budapest különböző pontjaira. Szombaton a Merlin Színházban (Gerlóczy u. 4.) folytatódik az ünnepség. Délután öt órától irodalmi kávéházba várják az érdeklődőket. Este hattól ismét a zenéé lesz a főszerep: Kozma Kata, az Ando Drom, a Vodku v Glotku, David Yengibarian, a Veszprémer Klezmer Band és a Besh O”Drom koncertezik.

Vasárnap délelőtt tíz órára a gyerekeket várják a Bálint Zsidó Közösségi Házba. Ünnepi játszóházban, táncházban és kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.