Forrás: NOL

Református igehirdetés az egységről

Cz. G., 2004. december 6. 00:00

A hazai és a határon túli magyar református testületek a közelmúltban számos felhívásban kérték a híveket, hogy vegyenek részt a népszavazáson, és mondjanak igent a kettős állampolgárságról szóló kérdésre.

A népszavazás napján és az előző hét vasárnapján ötszáz határon túli református lelkész hirdetett igét magyarországi templomokban. Múlt vasárnap még nem volt jogi akadálya annak, hogy a lelkészek az ‘igen’ mellett buzdítsanak a templomokban, a mostani hét végén azonban már életbe léptek a kampánycsend előírásai.

‘Nem azért jöttünk, hogy megsértsük a kampánycsendet, hanem azért, hogy megéljük a testvéri közösség örömét’ – mondta lapunknak Pap Géza, az erdélyi református egyházkerület püspöke, aki tegnap a debreceni nagytemplomban, több magyarországi és határon túli püspök társaságában tartott istentiszteletet.

Pap Géza kérdésünkre hangsúlyozta, hogy a nemzet egységét a fejlődés, a haladás és a jövő zálogának tekinti. Szakadást előidézni könnyű, egységet teremteni sokkal nehezebb – tette hozzá. A püspök – mint mondta – tegnapi debreceni igehirdetésében is olyan bibliai idézeteket állított a középpontba, amelyek az egységről szólnak. Salamon király halála után Izrael országa kettészakadt. Isten egy kettétört botot adott Ezékiel próféta kezébe: illessze össze a két darabot, hogy eggyé legyen. Az istentiszteleten a püspök arra is felhívta a figyelmet, hogy lassan, de biztosan a pusztulás útjára lép az a nép, amelyből kihal az egészséges nemzettudat.

Közbevetésünkre, hogy a kettős állampolgárságról (is) szóló népszavazás napján az említett bibliai példázat erősen áthallásosnak tűnik, a püspök kijelentette: ‘Mindenki azt hall át, amit gondol. Én az igét hirdettem.’

Az istentiszteletet a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola rádiója, a városban fogható Méliusz Rádió közvetítette – tájékoztatta lapunkat Csoma Áron, a református kommunikációs szolgálat vezetője. Csoma nemrégiben levelet írt a Népszabadságnak, és ebben visszautasított minden olyan vádat, amely az egyházat jogellenes magatartással, a kampánycsend esetleges megsértésével hozza összefüggésbe. A református egyház honlapján is olvasható levél közli: ‘abban az esetben, ha tényleges, bizonyítható kampánysértés történik (ý), az egyházi és állami elöjárók ki fogják vizsgálni az ügyet’. Csoma Áron tegnap késő délután elmondta: az adventi ünnephez méltó istentiszteleteken vehettek részt a hívek, nincs tudomása arról, hogy a népszavazás napján bármelyik református templomban rendzavarás vagy kampánycsendsértés történt volna.

Cz. G.

Bölcskei püspök két ‘igennel’ szavazott

Miután leadta szavazatát, Bölcskei Gusztáv, a tiszántúli református egyházkerület püspöke, a zsinat lelkészi elnöke tudósítónknak elmondta, hogy mindkét kérdésre igennel voksolt.

A kórház-privatizációra vonatkozó kérdéssel kapcsolatban hangsúlyozta: nem helytálló az ijesztgetés, hogy az ‘igen’ döntés esetén az egyházi kórházakat visszaállamosítják. A püspök szerint a kettős állampolgársággal kapcsolatos kérdés erkölcsi, lelkiismereti ügy. Ha a népszavazáson többségbe kerül az ‘igen’, akkor még csak a startvonalnál leszünk. Bölcskei elmondta:

a határokon túlról érkező püspökökkel folytatott beszélgetések alapján az a benyomása, hogy a külföldi magyar egyházi méltóságok a kettős állampolgárság ügyét úgy élik meg, mint az együvé tartozás kifejeződését. Mint fogalmazott, a püspökök szerint az esetleges ‘nem’ válasz az együvé tartozás megtagadását jelentené: az egymástól elszakított magyarság természetellenes állapotban él, és az ‘igen’ döntés ennek a helyzetnek a megszüntetését segítheti. (Debreceni tudósítónktól)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.