Forrás: NOL

Medgyessy: Hiányoznak majd a katonák

Horváth Gábor, 2004. december 6. 00:00

Az amerikai vezetés nem örült az iraki misszió befejezéséről hozott parlamenti döntésnek. A szállítózászlóalj kiválásával most mindenkiben tudatosul, milyen hasznos feladatot láttak el, és mennyire hiányozni fognak – jelentette ki washingtoni tudósítókkal találkozva Medgyessy Péter.

A volt miniszterelnök utazó nagykövetként többek között Don Evans távozó kereskedelmi miniszterrel, Alan Larsonnal, a külügyminisztérium gazdasági és kereskedelmi ügyekért felelős államtitkárával, valamint vezető törvényhozókkal, így Tom Lantossal is tárgyalt.

Medgyessy tudatosította a vendéglátókban, hogy Magyarország részt vesz a NATO kiképzési programjában, és nem változtatta meg a szövetségi rendszerrel kapcsolatos gondolkodását. Ezt a vendéglátók örömmel nyugtázták, ami azért fontos, mert az amerikai sajtó a mai napig nem említette, hogy Magyarország a szállítózászlóalj kivonása után is része marad az iraki koalíciónak. A vízumkérdésben a volt miniszterelnök szerint az elmúlt hónapokban sikerült kisebb eredményeket elérni, elsősorban a diákok és az üzletemberek utazása vált egyszerűbbé, a munkát azonban folytatni kell.

Találkozott Medgyessy Péter James Wolfensohnnal, a Világbank elnökével, valamint több óriásvállalat és befektetési cég vezetőivel. A nagyvállalatokat a politikus elsősorban a fejlett technológiával, a kutatás-fejlesztéssel és a logisztikával kapcsolatos beruházásokra ösztönözte. Elégtelennek nevezte például, hogy a világ egyik vezető gyógyszergyára, az Eli Lilly eddig csak évi ötmillió dollárt költött Magyarországon kutatásra.

A volt kormányfő New Yorkban tárgyalt Israel Singerrel, a Zsidó Világkongresszus elnökével. Lousie Frechette-tel, az ENSZ főtitkárhelyettesével tárgyalva kifejtette, hogy Magyarország támogatja a multilateralizmust, és az eddiginél nagyobb szerepet szeretne betölteni az ENSZ reformjában.

Medgyessy tervei között szerepel egy távol-keleti és kínai látogatás, s meghívása van Kanadába is. Az utóbbi utat egy amerikai régió felkeresésével kívánja öszszekötni, és üzletembereket is szeretne magával vinni. Mint mondta, a modern diplomácia alapvetően a gazdasági kapcsolatokról szól.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.