Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Válságban Saron kormánya

Elhalasztják a kivonulást a Gázai övezetből? · Szélsőségesek kerülhetnek a kabinetbe

2004. december 3. (12. oldal)

Hírösszefoglaló

A baloldali Munkapárttal és ultraortodox pártokkal próbálja megerősíteni kisebbségi kormányát Ariel Saron izraeli miniszterelnök, miután a Likuddal szövetséges, kormánypárti Sinui párt elutasította a költségvetést. Saron a szavazást követően menesztette a liberális szövetséghez tartozó minisztereit. A kormány mindössze 40 helyet tudhat magáénak a 120 fős knesszetben.

Két lehetőség áll előttünk: egységkormány vagy előrehozott választások – jelentette ki Saron a Sinui döntése után. A keményvonalas miniszterelnök hozzátette: Simon Peresz, a Munkapárt elnöke bármilyen posztot betölthet az új kormányban, ám „a kormányfői szék természetesen már foglalt”. Elemzők figyelmeztetnek, ha Saron kormányalakítási tárgyalásai nem járnak sikerrel, új választásokat kell kiírnia, s ezzel csúszhat a Gázai övezetből való kivonulás végrehajtása. Saron közölte, a kormányhoz csatlakozó minden pártnak el kell fogadnia a kivonulást és annak jelenlegi tervezetét. A magyar származású igazságügy-miniszter, a Sinui elnöke, Jószéf „Tomi” Lapid helyét Cipi Livni fogja átvenni.

A közeljövőben el fognak kezdődni az egyeztetések a Likud és a Munkapárt, valamint az Egyesült Tóra Judaizmus és a Sász pártokkal. A Sinui kilépésével a kabinetből új lehetőségek állnak a Likud előtt, mivel a szekuláris politikát támogató világi párt elutasított minden együttműködést a szélsőséges szervezetekkel. A Likud központi bizottsága azonban valószínűleg nem fogja engedni, hogy Saron az ultraortodox pártokat a háttérbe szorítsa. A Háárec című izraeli napilapnak a Likud több minisztere is jelezte, csak az Egyesült Tóra Judaizmus és más pártok közös csatlakozását támogatnák. Az említett politikusok a nyáron megakadályozták, hogy a Likud beemelje a kormányba a Munkapártot.

A pártok belső parlamentjei azonban még el kell hogy fogadják az új kormányban való részvételt, így akár három-négy hétbe is beletelhet, amíg kialakul a valódi izraeli kormány. A költségvetést azonban még ez sem valószínű, hogy meg tudja menteni. Az esetleges új kormány felállásáig ugyanis várni kell a szavazással, így valószínűleg csak jövőre kerülhet a knesszet elé. Ha azonban szilveszter napjáig nem döntenek róla, a jövő év első negyedévében a 2004-es költségvetést kell használni. Ebben pedig nincs benne a kivonulásra szánt pénz.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.