Forrás: Magyar Rádió

Felbomlott az izraeli kormánykoalíció

2004. december 2., csütörtök 15:57

169 olvasás

Ariel Saron azután menesztette legnagyobb szövetségesét, a Sinuj pártot a kabinetből, hogy az utóbbi a jövő évi költségvetés ellen szavazott a parlamentben.

Ellentétek törtek ki az Ariel Saron miniszterelnök vezette nagyobbik kormánypárt és utolsó fontosabb koalíciós szövetségese, a Sinuj párt között. A kisebbik párt ezért nem szavazta meg a költségvetést. Saron, a Likud párt vezetőjeként most nagykoalícióra törekszik a Munkapárttal. Kudarc esetén viszont akár újból előrehozott választások lehetnek Izraelben.

Izraelben politikai földcsuszamlást okozott a költségvetési szavazás. A vallásellenes Sinuj párt a kormány ellen szavazott, mert Ariel Saron 290 millió dollárt adott egy vallásos pártnak, cserébe a támogatásért. Ezzel az utolsó koalíciós partner is kilépett a kormányból és Saron magára maradt a Likuddal.

A Likud egy belső szavazáson még nyáron megakadályozta a Munkapárt bevonását, de a párt politikusai most a megváltozott helyzet miatt azt fontolgatják, hogy esetleg mégis lehetővé teszik egy egységkormány alakítását Izrael két legnagyobb pártjával és egy vallásos párttal. A május óta kisebbségben kormányzó Saron jelenleg gyors ütemben koalíciós tárgyalásokba kezdett a parlament, szinte minden nagyobb pártjával, mivel a 120 tagú Kneszetben csak saját 40 képviselőjére számíthat, sőt még rájuk sem minden kérdésben, mert például a gázai kivonulás ügyében a Likud egy része is ellene szavazott.

Izraeli politikai megfigyelők szerint legalább három-négy hét kell egy új kormánykoalíció tető alá hozásához, és csak ezek után lehet újra szó a 2005-ös költségvetés megszavazásáról. A helyi törvények szerint, ha december 31-ig nincs új büdzsé, akkor az újév első három hónapjában a tavalyit kell használni, amelyben nem szerepelnek a gázai kivonuláshoz szükséges pénzek.

MR, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.