Forrás: NOL

Albioni köd Auschwitz körül

A britek közel fele nem hallott a haláltáborról

L.P., 2004. december 3. 14:34

A britek közel fele soha nem hallott Auschwitzról, a nácik által Lengyelország déli részén, Krakkó tőszomszédságában felállított halálgyárról, amely a holokauszt és az európai zsidóság megsemmisítésének egyik szimbóluma lett. Ez a mellbevágó eredménye a BBC által készített felmérésnek.

Az adatokat csütörtökön hozta nyilvánosságra a BBC, abból az alkalomból, hogy januárban egy új sorozatban készülnek megemlékezni a koncentrációs tábor felszabadításának 60. évfordulójáról.

– Elképesztett bennünket a közvéleménykutatásunk eredménye – közölte Laurence Rees, az Auschwitz: a nácik és a végső megoldás című készülő sorozat egyik producere az izraeli Haaretz híre szerint.

Könnyen feltételezi az ember, hogy Auschwitz borzalmai mélyen beivódtak a nemzet kollektív emlékezetébe, de a helyzet nem ez – mondta Rees, aki azonban arról nem nyilatkozott, hogy mi lehet a tudatlanság oka.

– Az Auschwitz név, nagyon helyesen, a horror egyik szinonímája, de a borzalmakkal kapcsolatos gondolkodással az a baj, hogy az ember természetesen elfordul tőle – magyarázta Rees; ám ennek sok minden elletmond, például az, hogy mind a hagyományos horrirfilmek és horrorirodalom, mind pedig a kifejezetten a holokauszttal foglalkozó játékfilmek – Schindler listája, Az Élet szép, A zongorista – Nagy-Britanniában is igen népszerűek voltak, illetve azok ma is.

Miközben történészek becslése szerint egyedül ebben a haláltáborban 1-3 millió embert pusztítottak el, s az áldozatok mintegy 90 százaléka zsidó volt, a BBC közvéleménykutatása kimutatta, hogy a megkérdezettek 45 százaléka nem is hallott Auschwitzról. A 35 évnél fiatalabb férfiak és nők között még magasabb, 60 százalékos azok aránya, akik soha nem hallottak Auschwitzról.

A BBC tájékoztatása szerint a felmérést egy 4000 fős országos reprezentatív minta alapján postai úton végezték a 16 évesnél idősebb lakosság körében.

(Haaretz, NOL)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.