Forrás: MNO

Választások várhatóak? – Összeomlott Ariel Saron kormánya

2004. december 2. 12:37

Orosz Zoltán

Izraelben összeomlott Ariel Saron kormánya, miután a koalícióhoz tartozó Sinui Párt tagjai nem szavazták meg a költségvetést a parlamentben. Saron ezután kizárta kormányából a balközép Sinui öt miniszterét és a pártot a kormánykoalícióból. Az intézkedés 48 óra múlva lép életbe – jelentette a BBC.

A Saron vezette Likud párt 40 hellyel rendelkezik a 120 fős izraeli törvényhozásban. Elemzők szerint Saron az ellenzéki Munkapárttal lesz kénytelen egyezkedni, ha el akarja kerülni az előrehozott választásokat. Amennyiben ez a megoldás nem jár sikerrel, a megfigyelők a Gázából való egyoldalú izraeli kivonulás tervének feladására számítanak. Mindnestre sokan elég valószínűnek látják, hogy a miniszterelnök nem kerülheti el a választásokat.

Amennyiben a Munkapárttal sikerül is megegyeznie, helyzete akkor sem sokat javul, mivel ez a megoldás saját, Likud pártján belül ütközne nagy ellenállásba, megosztva az így is kisebbségben kormányzó politikai erőt.

Saron ígéretet tett arra, hogy a kormányválság ellenére is az eredeti tervek szerint hajtják végre a kivonulást Gázából – jelentette az InfoRádió.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.