Forrás: NOL

A Hamász fegyverszünetet ajánl Izraelnek

Munkatársunktól, 2004. december 3. 18:06

A Hamász palesztin szélsőséges mozgalom hajlandó elfogadni, hogyCiszjordániára és a Gázai övezetre korlátozódó palesztin állam jöjjönlétre, s hosszú távú tűzszünetet kössenek Izraellel – nyilatkozta egyikvezető tisztségviselője.

A Hamász céljai között régóta szerepel Izrael elpusztítása s a helyén egy palesztin iszlám állam létrehozása. A mozgalom mindeddig hallani sem akart semmiféle békemegállapodásról, és öngyilkos merényleteket, valamint egyéb támadásokat hajtott végre, ártatlanok százainak életét oltva ki.

‘A Hamász bejelentette, hogy elfogadja egy független palesztin állam létét az 1967-es határokon belül és ezzel egyidejűleg hosszú távú tűzszünet megkötését’ – mondta Haszan Juszef sejk, a szélsőséges szervezet magas beosztású ciszjordániai vezetője, utalva az 1967-ben vívott háborúban Izrael által elfoglalt területekre. A tisztségviselő nem részletezte sem azt, hogy szervezete milyen feltételekkel hajlik a tűzszünet megkötésére, sem pedig az esetleges fegyvernyugvás lehetséges hosszát.

Haszan Juszef elmondta továbbá: szervezete azt tervezi, hogy bekapcsolódik a palesztin politikai életbe. ‘A Hamász csatlakozna a palesztin politikai vezetéshez, az ügyről tárgyalások folynak’ – közölte. A mozgalom eleddig elutasított bármiféle szerepvállalást a Palesztin Hatóságban, mert ellenezte a kormányzati szerv létrehozásához vezető izraeli-palesztin megállapodást.

Hani Maszri, az al-Ajjám palesztin lap hírmagyarázója két tényezőt említett a Hamász álláspontjában bekövetkezett változás hátterében: a mozgalom pénzügyi helyzete mostanra megrendült, miután szerepel az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorszervezeteket felsoroló listáján, ráadásul Izrael is vadászik vezetőire.

‘Mindez nem jelenti, hogy ne lennének szélsőségesek a Hamászban – fejtegette az elemző. – Még mindig vannak, de a Palesztin Hatóság Abu Mázennel (azaz Mahmúd Abbász palesztin elnökjelölttel, a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezetőjével) a Hamász segítségére lesz a szélsőséges elemek megzabolázásában.’

(forrás: MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.