Forrás: NOL

Marvan Bargutit lebeszélték az indulásról

Munkatársunktól, 2004. november 27. 00:00

Marvan BargutiKép: Reuters – Heidi Levine

Kadura Faresz, a palesztin hatóság ideiglenes vezetője tegnap meglátogatta a Fatah egykori ciszjordániai vezetőjét izraeli börtönében. Marvan Bargutit Arafat lehetséges utódjaként tartják számon.

Barguti hivatalosan még nem jelentette be a jelölését, ügyvédje úgy nyilatkozott: védence indul a január 9-én esedékes elnökválasztáson. Ha ez megtörténik, az megoszthatja a legjelentősebb palesztin politikai frakciónak számító Fatahot, amelynek vezetősége a napokban Mahmud Abbasz támogatása mellett döntött.

A pragmatikus és békepárti politikusként számon tartott Abbasz tölti be Arafat halála óta a Palesztin Felszabadítási Szervezet elnöki posztját. A Fatah idősebb generációja mellett Izrael és a Nyugat is leginkább őt szeretné látni a palesztin államfői székben. Bár a Fatahot képviselő Tajed Abdel Rahim tegnap úgy nyilatkozott, hogy Abbasz a mozgalom ‘egyetlen hivatalos jelöltje’, elemzők szerint a szervezetnek az izraeliekkel szembeni ellenállást szervező fiatalabb, radikális tagjai minden bizonnyal Barguti mellé állnának, ha valóban indulna.

A jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését töltő Barguti ugyanis az egyik legnépszerűbb palesztin vezető, akit honfitársai többsége hősként tisztel. A karizmatikus és energetikus politikus eredetileg mérsékelt nézeteket vallott, a zsidó állammal való békés együttélést propagálta. Két évvel ezelőtti letartóztatása óta azonban őt tartják az Izraellel szembeni ellenállás egyik kulcsfigurájának. Miközben Mahmud Abbasz szerint a négy éve kezdődött második intifáda hibás döntés volt, Barguti a megszállók elleni jogos harcnak minősíti az izraeli katonák és telepesek elleni támadásokat.

Barguti hívei arra számítanak, hogy a nemzetközi nyomás hatására Izrael szabadon engedi majd vezetőjüket. A palesztin népi hőst – aki korábbi börtönbüntetései alatt szinte tökéletesen megtanult héberül – négy izraeli katona és egy görög szerzetes halálában találták bűnösnek, jóllehet ő ártatlanságát hangoztatta. Móse Kacav izraeli államfő eleve nem zárta ki az amnesztia lehetőségét. Kacav a Maariv izraeli lapnak azt nyilatkozta: ha Barguti beadja a kérvényét, meg fogja vizsgálni azt. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter korábban ugyanakkor kategorikusan kizárta, hogy Barguti szerephez jusson az új palesztin vezetésben.

Sz. Z.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.