Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Barguti beáll Abbász mögé

Egy palesztin illetékes cáfolja a bebörtönzött politikus szándékát

2004. november 27. (8. oldal)

Sitkei Levente

n Munkatársunktól

Mégsem indul a palesztin elnökválasztáson Marván Barguti izraeli börtönben lévő palesztin vezető, ehelyett Mahmúd Abbász mögé áll – jelentette be pénteken Ramalláhban egy palesztin kormányilletékes. Barguti megváltoztatta szándékát, és nem indul a Palesztin Hatóság elnöki posztjára, a Jasszer Arafat megüresedett helyére kiírt választáson – mondta Kadura Fárisz tárca nélküli miniszter néhány órával azután, hogy meglátogatta Bargutit beér-sevai börtönében. A Fatah palesztin mozgalom korábbi vezetője arra hívja fel a Fatah táborát, hogy Mahmúd Abbászt, a szervezet hivatalos jelöltjét támogassák – közölte Fárisz.

A 45 éves Barguti a Fatah ciszjordániai vezetője volt, mielőtt az izraeli hadsereg tavaly áprilisban őrizetbe vette. Jelenleg ötszörös életfogytiglani börtönbüntetését tölti Izraelben öt izraeli halálában játszott szerepéért. Korábban Barguti kijelentette, el fog indulni a január 9-én esedékes palesztin elnökválasztáson. A Fatah arra kérte a vezetőt, hogy jelöltségével ne zavarja meg a felkészülést, és ő is álljon be Abbász mögé. Ariel Saron izraeli miniszterelnök megengedte az arab képviselőknek, hogy Bargutival egyeztessenek.

Ismeretes, hogy Barguti a nép körében óriási népszerűségnek örvend, és már régóta Arafat utódját látták a fiatal politikusban. Mahmúd Abbász, a Fatah hivatalos jelöltje viszont nem tudja megszólítani az embereket az utcán, szürkének és korruptnak tartják őt. Egy esetleges Abbász-Barguti-választáson minden bizonnyal a börtönben ülő jelölt vinné el a pálmát, igaz, Izrael hallani sem akar arról, hogy kiengedje a fegyházból. Ezt tegnap az izraeli rádió meg is erősítette.

A palesztin területeken uralkodó állapotokra jellemző, hogy a fontos kérdésben néha homlokegyenest ellenkező értelmű nyilatkozatok látnak napvilágot, attól függően, hogy melyik frakció képviselője nyilatkozott legutoljára a híreket világgá kürtölő nemzetközi médiumoknak.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.