Forrás: NOL

Kvartettben a Közel-Keletről

Arafat után mérsékeltebb vezetőt remél a világ

Munkatársunktól, 2004. november 24. 00:00

Bernard Bot, a soros EU-elnök Hollandia külügyminisztere, Javier Solana, az unió külpolitikai főképviselője és Colin Powell amerikai külügyminiszter az egyiptomi tanácskozásonKép: Reuters – Amr Nabil

A nemzetközi közösségnek minden támogatást meg kell adnia a palesztinoknak a január 9-i választás előkészítésében, amelyen a palesztin hatóság új vezetőjét választják majd meg – jelentette ki tegnap Kofi Annan ENSZ-főtitkár, az egyiptomi Sarm-es-Sejkben rendezett, Irak jövőjével foglalkozó nemzetközi konferencián. A keddi találkozó volt az első alkalom Arafat palesztin elnök november 11-i halála óta, hogy a kvartett – az ENSZ, az EU, az Egyesült Államok és Oroszország – képviselői összeültek, és megvitatták a közel-keleti békefolyamat, valamint a védnökségük alatt megszületett rendezési terv helyzetét – írja az MTI.

Izraeli vezetők hétfőn biztosították Colin Powell amerikai külügyminisztert: könnyítenek a Ciszjordániában és a Gázai övezetben érvényes utazási korlátozásokon a január 9-i palesztin választás idejére. A most már ‘béna kacsának’ tartott távozó amerikai külügyminiszternek nem sikerült elérnie, hogy az izraeliek a választás előtt vonják vissza csapataikat a palesztin területekről. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint mindent meg kell tenniük az izraelieknek a bizalomépítés érdekében. A kvartett szerint a palesztin választás kiváló alkalom a béketárgyalások újraindítására.

Az EU bejelentette, hogy megfigyelőket küld a palesztin választásra, emellett Brüsszel anyagilag, technikailag és politikailag is támogatni kívánja a szavazást. Az USA és Izrael abban reménykedik, hogy Arafat után mérsékeltebb erő veszi át a hatalmat, akinek azonban így is meg kell küzdenie a politikai vákuumba benyomulni próbáló szélsőségesekkel. Az Arafat halála után megélénkülő diplomáciai hadjárat következő szereplőjeként Jack Straw brit külügyminiszter ma érkezik Izraelbe.

Mahmud Abbaszt, a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezetőjét választotta jelöltjéül a domináns Fatah párt a palesztin hatóság elnöki tisztjéért folytatott versenyben. A volt miniszterelnök tegnap bejelentette, hogy nem tér le az Arafat által kijelölt útról, és ragaszkodik a palesztin menekültek azon jogához, hogy viszszatérhessenek szülőföldjükre. Abbasznak és politikai szövetségeseinek nehéz lesz bármilyen béketerv mögött egyesíteni a Fatahot – jósolja a Reuters. Fiatal vezetők és a – mozgalmat még Arafattal együtt alapító – Faruk Kaddumi által irányított szélsőséges szárny folytatni akarja az Izrael elleni fegyveres harcot.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.