Forrás: Magyar Rádió

Izraeli ígéretek Powellnek

2004. november 23., kedd 16:11

155 olvasás

Colin Powell leköszönő amerikai külügyminiszter másfél éves szünet után, Arafat halála után ismét a Közel-Keletre látogatott, ahol Jeruzsálemben és Ramallahban is tárgyalt.

Izrael hajlandó együttműködni a palesztin választások és a gázai kivonulás ügyében, de ha a palesztin hatóság nem lép fel a terror ellen, akkor nem lehet tovább haladni – mondta Ariel Saron miniszterelnök az amerikai külügyminiszternek. A palesztin választások sikere érdekében Saron megígérte, hogy Izrael elősegíti a szabad közlekedést, és kivonja csapatait a palesztin részekről, de csak akkor, ha mindez nem rontja Izrael biztonsági helyzetét. Gázában csak akkor egyeztetik a kivonulást, ha a palesztinok megakadályozzák a Kasszam rakéták kilövését.

Ramallahban a palesztin vezetés azt mondta Powellnek, hogy nem tudnak felelősséget vállalni a palesztin fegyveres szervezetek válaszaiért, ha az izraeli hadsereg megöli tagjaikat. Mahmud Abbasz és Ahmed Korei az izraeli biztonsági fal és kerítés rendszer egyes részeinek lebontását és pénzügyi segélyt kért az Egyesült Államoktól.

Saron elutasította az európai javaslatot, mely az útiterv nevű béketerv első részének kihagyását szorgalmazza, ami a Palesztin Hatóságok terror elleni harcáról és belső reformjáról szól.

Powell a tárgyalásokon figyelmeztetett, hogy Izrael sem hajtotta végre az útitervben vállalt első kötelezettségeit, a települések befagyasztását és a törvénytelen telepek fölszámolását.

A Világbank gazdasági, biztonsági és diplomáciai csomagot állít össze a válságban levő palesztin gazdaság megsegítésére. A testület újabb segélyekből segítené a Palesztin Hatóságot – mondta a szervezet palesztin területeken működő irodájának igazgatója. Az izraeli Haaretz újságnak adott interjújában Nigel Roberts felszólította Izraelt, hogy a jelenlegi tervektől eltérően 2008 után is engedélyezze a palesztinok munkavállalását.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.