Forrás: NOL

Abu Mazen – a Raisz árnyékában

Munkatársunktól, 2004. november 24. 00:00

A történelmi oslói egyezmény építésze egész életében Arafat mellett dolgozott – többnyire a Raisz árnyékában. A palesztin hatóság első miniszterelnökeként csupán négy hónapot szolgált. A közte és Arafat között kialakuló hatalmi harc felőrölte politikai erejét.

Most, hogy a Fatah – amelynek alapítója volt – jelöltjévé tette, akár Arafat örökébe is léphet a január 9-i választás után. Mahmud Abbasz (más nevén Abu Mazen) 1935-ben született Safedben, a brit fennhatóság alá tartozó Palesztinában. Családja menekültként 1948-ban Szíriába költözött. Egyiptomban jogot tanult, Moszkvában doktorált, témája a nácizmus és a cionizmus titkos kapcsolata volt. Izrael keményen bírálta a később könyvvé terebélyesedett disszertáció miatt, és mert Abbasz túlzónak tartotta a holokauszt hatmillió zsidó áldozatáról szóló adatokat. A 69 éves politikus ma a palesztin-izraeli konfliktus békés megoldásának legelkötelezettebb híve.

Mahmud Abbaszt a Palesztin Felszabadítási Szervezet agyának tartják. A puritán életvitele miatt is tisztelt Abbasz rendkívül jó kapcsolatokat épített ki a térségben. Élvezi Izrael és az USA támogatását, ám a palesztin népnek csupán csekély hányada kedveli. Azt mondják: hiányzik belőle Arafat karizmája.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.