Forrás: Magyar Rádió

Powell eredményes tárgyalása Jeruzsálemben

2004. november 22., hétfő 10:51

206 olvasás

Az izraeli kormányfő beleegyezett abba, hogy a kelet-jeruzsálemi palesztinok is részt vegyenek a jövő év elejére tervezett palesztin választásokon.

Ezt Ariel Saron irodája jelentette be azután, hogy a politikus találkozott az amerikai külügyminiszterrel. Colin Powell Jeruzsálemben arra szólította fel Izraelt és a palesztinokat, hogy egyaránt vessenek véget az erőszaknak, és segítsék elő a palesztin választás megtartását, amelyet Jasszer Arafat halála után írtak ki.

Powell az izraeli kormányfővel folytatott megbeszélése után palesztin vezetőkkel is találkozik Jeruzsálemben, illetve Ciszjordániában, hogy megpróbálja kimozdítani a holtpontról a közel-keleti békefolyamatot.

Január 9-én lesznek a palesztin választások, de már most mozdul a nagy diplomácia, már most vannak erőfeszítések, hogy maga Izrael is segítse a palesztin demokráciát.

– Colin Powell Chiléből úton Izraelbe interjút adott amerikai újságíróknak és ebben az interjúban a többi között azt mondta: a palesztinok számára miközben Arafatot gyászolják, itt a pillanat, hogy előrelépjenek – jelentette Járai Judit a Magyar Rádió washingtoni tudósítója. Az amerikai kormányzat számára pedig eljött a pillanat – így Colin Powell – , hogy segítsen a palesztinoknak előkészíteni a januári elnökválasztást. Powell a támogatást illetően elvekről beszélt, mármint amerikai ötletekről és nem pénzügyi támogatásról, ámbátor hozzátette, hogy miután egyeztetett a palesztin vezetőkkel az Egyesült Államok azt is megvizsgálja majd, hogy anyagilag miben és hogyan és milyen forrásokból segíthetne a palesztinoknak.

– Powell elsősorban a január 9-re tervezett palesztin választások sikerét szeretné biztosítani, és az izraeli Haaretz újság értesülései szerint várhatóan az útelzárások eltávolítását, a katonai jelenlét csökkentését, a célzott kivégzések megszüntetését kéri Izraeltől – folytatta a témát Shiri Zsuzsa a Magyar Rádió jeruzsálemi tudósítója. Ariel Saron abba már beleegyezett, hogy a kelet-jeruzsálemi arabok is részt vegyenek a választásokon, és egy katonai illetékes szerint Izrael azt fontolgatja, hogy kivonja csapatait a ciszjordániai városokból, a választások idejére.

Járai Judit (Washington), Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.