Forrás: NOL

Gázkamra-kísérletek Észak-Koreában?

Amerikai zsidó szervezet vizsgálatot követel

Népszabadság Online, 2004. november 23. 14:00

Egy amerikai székhelyű zsidó emberi jogi szervezet kedden vizsgálatot követelt azoknak a híreknek az ügyében, amelyek szerint Észak-Korea gázkamrákban kísérleteket végzett politikai foglyokon.

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központ dékánhelyettese szöuli sajtóértekezletén beszámolt három észak-koreai disszidenssel készült beszélgetéseiről, akik állítólag első kézből tájékoztatták őt azokról a politikai foglyokon végzett gázkísérletekről, amelyek az 1970-es években kezdődtek, és egészen 2002-ig tartottak.

Egy 1979-es kísérlet során mérges gázt juttattak két üvegfalú kamrába, amelyekbe egy-egy politikai foglyot ültettek. A kamrákban elhelyezett hangközlő berendezésen keresztül tudósok figyelték a kísérleti nyúlnak használt rabok reakcióit. Egyikük két és fél, másikuk három és fél órán belül meghalt a meg nem nevezett disszidens elmondása szerint. Cooper egy észak-koreai vegyész vallomásaira is hivatkozott, aki állatokon végzett gázkísérleteket, majd az eredményeket eljuttatta egy szakértői csoporthoz, amely már emberi lényekkel kísérletezett. Független forrásokból nem sikerült megerősíteni ezeket az állításokat.

Cooper szerint ezeket az állításokat teljesen ki kell vizsgálni, az ilyen gyakorlatot el kell ítélni, és a nemzetközi közösségnek cselekednie kell. Ezek a kísérletek felidézik a nácik által a második világháborúban felállított gázkamrákat, melyekben zsidókat pusztítottak el, de különböznek is azoktól, amennyiben részét képezik a tömegpusztító fegyverek kifejlesztését célzó észak-koreai fegyverprogramnak – tette hozzá.

Amerikai illetékesek meggyőződése szerint Észak-Koreának vegyi és biológiai fegyverprogramja van, de dél-koreai tisztségviselők nem tudták megerősíteni a gázkísérletekre vonatkozó híreket. Észak-Korea elítélte és olcsó amerikai propagandafogásnak minősítette ezeket az állításokat. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.