Forrás: NOL

Félezer oldal Arafat zárójelentése

Kis Tibor, 2004. november 23. 00:00

Naszir al-Kidva, Arafat unokatestvéreKép: Reuters – Jack Dabaghian

Jasszer Arafat 588 oldalas kórházi járójelentéséből nem derül ki egyértelműen a palesztin vezető halálának az oka – állította tegnap Párizsban Naszir al-Kidva, Arafat unokatestvére. Al-Kidva – aki a palesztin hatóságot képviseli az ENSZ-ben – a hét végén érkezett a francia fővárosba, miután az ottani illetékesek elismerték Arafat örökösének, akinek így a törvények szerint kiadható a Percy katonai kórházban elhunyt rokonának kórházi zárójelentése. Ezt a jogot Arafat özvegye, Szuha Arafat egyébként vitatja.

Al-Kidva tegnapi párizsi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ‘semmilyen jelenleg ismert mérget nem sikerült kimutatniuk’ a francia orvosoknak Arafat szervezetében. Ugyanakkor szerinte nincs egyértelmű diagnózis a betegségről és a halál okáról. Az orvosi jelentés kérdéseket vet fel, és ez még hosszú ideig így is lesz – hangoztatta a palesztin vezető unokaöccse. Al-Kidva közölte, hogy a dokumentumokat eljuttatja a palesztin hatósághoz, amely ígéretet tett arra, hogy nyilvánosságra hozza a jelentés tartalmát.

A palesztin vezetőt két évtizede ellátó orvos, Asraf al-Kurdi korábban azt mondta a Jerusalem Postnak, hogy szerinte a titokzatos halál legvalószínűbb oka a mérgezés. Az Arafat halálával kapcsolatos vad találgatások sorában már felmerült a májkárosodás és az AIDS gyanúja is.

Al-Kidva úgy véli, hogy az évekig tartó ramallahi házi őrizet közrejátszott Arafat halálában. Al-Kidva Izraelt is felelőssé tette a történtekért. A palesztinok körében így vagy úgy, de Izrael a hibás. Van, aki szerint Arafat a hároméves ramallahi rabság körülményeibe halt bele, mások úgy vélik, hogy az izraeli titkosszolgálat végzett a Raisszal. A mérgezés vádját izraeli tisztviselők nevetséges és botrányos hazugságnak nevezték.

A méregkeresés titkaiRendkívül ritka, ha nem sikerül kimutatni a mérgező anyagot a szervezetben – mondta lapunknak dr. Somogyi Gábor, az Országos Igazságügyi Toxikológiai Intézet vezetője. Ám hozzátette: elvileg van lehetőség a sikertelenségre, bizonyos körülmények között. A toxikológiai vizsgálatot vér, vizelet, gyomor, bél és béltartalmak, valamint zsigeri szervek (vese, máj) mintái alapján végzik el. Nemzetközi követelményeknek megfelelően két vizsgálat történik: egy gyors tájékozódó teszt és egy megerősítő vizsgálat.

Dr. Somogyi kifejtette, hogy pusztán a tájékozódó vizsgálatra támaszkodva nem mondanak eredményt. A ‘megelőző intoxikációt’ azonban nem lehet kimutatni. Bizonyos anyagok olyan gyorsan bomlanak fel, hogy mire vizsgálatra kerül a sor, már nem lehet kimutatni. Egyes szerek pedig a szervezetbe kerülve olyan anyaggá válnak, ami egyébként is bennünk van, ezeknek sem lehet később kimutatni az eredetét. A mérőkészülékek rendkívül kicsi (1 pikogramm = 0,0000000000001 gramm) mennyiségből is megállapítják a toxikus anyagokat. Egy ilyen készülék – az ujjnyomatokhoz hasonlóan – kétszáz-háromszázezer ‘karakterisztikus spektrum’ alapján mond eredményt. (Z. E.)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.