Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Békülékeny izraeli hangok

Jasszer Arafat halálát unokaöccse szerint nem okozhatta méreg

2004. november 23. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Izrael és a Palesztin Hatóság együtt fog működni a Gázai övezet kiürítésében – jelentette ki Szilvan Salom izraeli külügyminiszter amerikai kollégájával, Colin Powell-lel tartott tárgyalása után. A leköszönő washingtoni politikus útjával egy időben Jasszer Arafat unokaöccse kijelentette, a párizsi orvosok nem találtak mérget nagybátyja szervezetében, ám továbbra sem tudják, miért halt meg a palesztin elnök.

Szilvan Salom emellett közölte vendégével, az egyeztetés folyamatos lesz a két szemben álló fél között, ráadásul Tel-Aviv mindent meg fog tenni a január 9-re kiírt palesztin választások lebonyolítása érdekében. Ennek megfelelően az utazási feltételeket megkönnyítik a Gázai övezetben és Ciszjordániában. Az izraeli diplomácia vezetője szerint saját érdekük az új, működőképes palesztin kormány felállása, hiszen így – tárgyalásos úton – tovább folytathatják a békefolyamatot. Powell ugyanakkor találkozott Ariel Saron miniszterelnökkel is, aki kijelentette, egyetért az annektált Kelet-Jeruzsálem lakóinak szavazati jogával. Az izraeli miniszterelnöki hivatal tegnapi közleménye szerint “Izraelnek meg kell engednie a kelet-jeruzsálemi arabok szavazását, ahogyan azt korábban is tette, de a kérdést megfelelő fórumokon kell megvitatni, majd döntést hozni róla.”

Közben Jasszer Arafat unokaöccse átvette Párizsban a palesztin vezető orvosainak zárójelentését. Nasszer al-Kidva a dokumentumokat átolvasva kijelentette, nem lehet kizárni Arafat halálában a mérgezés lehetőségét, bár a vizsgálatok nem tudtak kimutatni semmiféle ilyen anyagot. “Toxikológiai vizsgálatokat végeztek, és a doktorok egyetlen mérget sem találták Arafat szervezetében” – jelentette ki Al-Kidva.

Powell távozásának okai. Több hatalmat akart az amerikai külügyminiszter az Izraellel kapcsolatos tárgyalásokban, ezért kellett távoznia – írta legutóbbi számában a brit Sunday Telegraph című lap. Powell az újság szerint nyomást akart gyakorolni Izraelre, hogy az útitervként ismert békeprogram rendelkezését tartsa be. Az újság úgy véli, az amerikai kormány politikájába nem fért bele ez a fajta gondolkodás, így nem marasztalták Powellt a bársonyszékben. Az újság kiemeli, a következő külügyminiszter, Condoleezza Rice úgy tartja, Jasszer Arafat halálával hatalmas esély mutatkozik a békére, és a békefolyamat felélesztése munkájának egyik legfontosabb része lesz. A Sunday Telegraph kiemeli, elsősorban Dick Cheney alelnök és John Bolton külügyminiszter-helyettes támogatták a volt tábornok menesztését. (MN)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.