Forrás: NOL

Van költségvetése az Egyesült Államoknak

Munkatársunktól, 2004. november 21. 12:32

Az amerikai kongresszus jóváhagyta szombaton a 2005-ös pénzügyi évre vonatkozó, összesen 388 milliárd dolláros költségvetési törvényeket tartalmazó csomagot, amely számos szövetségi kormányzati program, köztük a külföldi támogatások finanszírozásáról rendelkezik.

A szenátus 65-30, előtte pedig a képviselőház 344-51 szavazati aránnyal mondott igent a törvénycsomagra, amely azonban még szerdán visszakerül a képviselőház elé, hogy külön törvényben pontosítsák a jövedelemadó-bevallással kapcsolatos fejezetét. A végleges törvénycsomagot csak ezt követően kapja meg aláírásra George Bush elnök.

A törvénycsomag alapján az idén október 1-jén kezdődött, 2005-ös pénzügyi évben az amerikai szövetségi kormányzat 19,4 milliárd dollárt fordíthat külföldi országok támogatására. Ez az összeg magasabb az előző évinél, ám kevesebb a Fehér Ház által kértnél.

Az Egyesült Államok új stratégiai prioritásait tükrözve Pakisztán 300 millió dolláros katonai segélyre számíthat. A pakisztáni fegyveres erők fejlesztését célzó segély egyfajta jutalomnak tekinthető azért a támogatásért, amelyet a pakisztáni államfő nyújtott az afganisztáni tálibok elleni amerikai harchoz, illetve az al-Kaida terrorszervezet tagjainak felkutatásához.

Afganisztán az új hadsereg kiképzéséhez és felfegyverzéséhez 400 millió dollárra, az előző évihez képest 350 millió dollárral több segélyre számíthat. Izrael 2,2 milliárd dolláros katonai és 360 millió dolláros gazdasági, míg Egyiptom 1,3 milliárd dolláros katonai és 535 millió dolláros gazdasági támogatást kaphat.

A törvénycsomag részeként a kongresszus jóváhagyta azt a rendelkezést is, amelynek értelmében az amerikai Exim bank ismét kölcsönöket, hiteleket nyújthat Líbiának, vagy hitelgaranciákat vállalhat, támogatva ezáltal az amerikai vállalatok beruházását az olajban gazdag afrikai országban.

Az AIDS, a tuberkulózis és az éhezés elleni küzdelem céljából 2,3 milliárd dollárt használhat fel az amerikai kormányzat, 690 millió dollárral többet az előző évinél.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.