Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Tévedésből öltek

Egyiptomi katonákat lőttek le izraeliek a határvonalon

2004. november 19. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Személyesen kért bocsánatot Ariel Saron izraeli kormányfő Hoszni Mubarak egyiptomi elnöktől, amiért egy izraeli harckocsi tévedésből három egyiptomi rendőrt ölt meg csütörtök hajnalban a gázai-egyiptomi határon. A Mena egyiptomi hírügynökség jelentése szerint Saron telefonon lépett kapcsolatba Mubarakkal, hogy megkövesse Egyiptomot a rendőrök “tévedésből történt” megöléséért, és sajnálkozását fejezte ki a határincidens miatt a jeruzsálemi külügyminisztérium is. A kairói kormány első reagálásában azt mondta, hogy amíg részletes tájékoztatást nem kap az izraeliektől, addig “balesetnek” tekinti a rendőrök lelövését.

Az izraeli hadsereg elismerte “tragikus szakmai és hadműveleti tévedését”, és alapos vizsgálatot ígért az ügyben. A hadsereg közleménye szerint izraeli katonák bombamerényletre készülő fegyveresekre figyeltek fel, s ennek alapján egy harckocsi parancsot kapott a megsemmisítésükre. A tank legénysége azonban a sötétben tévedésből arra a három egyiptomi rendőrre nyitott tüzet, aki “történetesen éppen a környéken tartózkodott”. Az incidens helyi idő szerint hajnali 3-kor történt a Gázai övezet és az egyiptomi határ közti, izraeli ellenőrzés alatt álló biztonsági sávban, az úgynevezett Philadelphia-folyosón, ahol a palesztinok számos titkos alagutat építettek ki, hogy azokon át fegyvereket csempésszenek be Egyiptomból a palesztin területekre. Az izraeli katonák gyakran vívnak tűzpárbajokat ebben a térségben palesztin fegyvercsempészekkel.

Kairói közlés szerint a tévedésből lelőtt rendőrök a belügyminisztérium alá rendelt félkatonai alakulat, az úgynevezett Központi Biztonsági Erők kötelékébe tartoztak. Az izraeli rádió úgy tudja, hogy a tévedésből lelőtt biztonsági embereket éppen fegyver- és drogcsempészek lefülelésére vezényelték ki a határtérségbe.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.