Forrás: NOL

Saron: állítsátok le az Izrael elleni gyűlöletkampányt

Munkatársunktól, 2004. november 19. 07:24

Az Izrael-ellenes propaganda azonnali leállítására szólította fel Ariel  Saron izraeli miniszterelnök az új palesztin vezetőket,  hangsúlyozva, hogy a kérdés kezelése ez utóbbiak valódi szándékainak  próbakövét jelenti.

Saron az általa vezetett jobboldali Likud párt tagjai előtt csütörtökön Tel-Avivban mondott beszédében követelte a november  11-én elhunyt Jasszer Arafat palesztin elnök örökébe lépő palesztin  vezetőktől, hogy azonnali hatállyal szüntessék be a palesztin  televízióban és sajtóban folyó Izrael-ellenes gyűlöletkampányt,  illetve töröljék a tankönyvekből az Izraelt és a zsidókat ördögi  színben feltüntető részeket.

Saron úgy vélte, hogy e kérdés kezelésének módja rávilágít majd  az új palesztin vezetők valódi szándékaira. Az izraeli kormányfő egyúttal újfent követelte, hogy a Palesztin  Hatóság „fékezze meg a terrorizmust” és fegyverezze le a szélsőséges  csoportokat, bár elismerte, hogy összetett folyamatról van szó, amely nem vihető végbe egyik napról a másikra.

Az iszlám szélsőséges csoportokkal fenntartott kapcsolatok  megszakítására hívta fel a Jasszer Arafat néhai palesztin elnök  nevével fémjelzett Fatah mozgalom a palesztin biztonsági erők  tagjait.

A Fatah legfelsőbb döntéshozó testülete, a Központi Bizottság csütörtökön, annak nyomán tette közzé felhívását, hogy  Mahmúd Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet új vezetője  korábban ígéretet tett a szélsőséges fegyveres csoportok  felszámolására. Abbász ezt azért tartotta szükségesnek, hogy  zavartalanul megrendezhessék az Arafat utódjának megválasztását  célzó január 9-i palesztin elnökválasztást.

A palesztin rendőrség és titkosszolgálatok több tucat tagja  gyaníthatóan részt vesz a szélsőséges szervezetek tevékenységében.  Közülük a legtöbben feltehetően a Fatah mozgalomhoz kötődő al-Aksza  Mártítjainak Brigádjai nevű szervezet akcióit segítik, mások pedig a  Hamász és az Iszlám Dzsihád tevékenységében működnek közre.

Palesztin szélsőségesek már több száz izraeli életét oltották ki  fegyveres támadásaik és öngyilkos robbantásos merényleteik során az  elmúlt négy évben. Izraeli katonák pedig a palesztin biztonsági  szervek számos olyan tagját lelőtték, akik éppen a szélsőségesek  akcióiban vettek részt.

Abbászt a januári palesztin elnökválasztás legesélyesebb jelöltjének tekintik.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.