Forrás: MNO

Saron bocsánatot kért az egyiptomi rendőrök lelövése miatt

2004. november 18. 14:33

MNO

Ariel Saron izraeli kormányfő személyesen kért bocsánatot Hoszni Mubarak egyiptomi elnöktől, amiért egy izraeli harckocsi tévedésből három egyiptomi rendőrt ölt meg ma hajnalban a gázai-egyiptomi határon – jelentette a Reuters hírügynökség.

Egyiptomi források alapján a Reuters úgy tudja, hogy az izraeli miniszterelnök telefonon lépett kapcsolatba Mubarakkal, és elnézést kért a rendőrök “tévedésből történt” megöléséért. Az izraeli külügyminisztérium szintén sajnálkozását fejezte ki.

A kairói kormány első hivatalos kommentárja úgy fogalmazott, hogy mindaddig “balesetnek” tekinti a három rendőr lelövését amíg részletes tájékoztatást nem kap az izraeli féltől.

Az izraeli hadsereg elismerte: tragikus szakmai és hadműveleti tévedését követtek el katonái, és alapos vizsgálatot ígért az ügyben. A hadsereg közleménye szerint izraeli katonák bombamerényletre készülő fegyvereseket figyeltek meg, mikor egy harckocsi parancsot kapott a megsemmisítésükre. A tank legénysége azonban a sötétben tévedésből arra a három egyiptomi rendőrre nyitott tüzet, aki “épp a környéken tartózkodtak”.

Megfigyelők szerint különösen kényessé teszi az ügyet, hogy Izrael éppen most próbálja rávenni Kairót, működjék közre a Gázai övezet belső rendjének fenntartásában, miután a tervek szerint jövőre kivonják onnan az izraeli erőket.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.