Forrás: NOL

Roma kárpótlás: nyomozások, vádemelések

Cz. G., 2004. november 18. 00:00

Eddig a fővárosban és tíz megyében indult eljárás a roma kárpótlás során elkövetett visszaélések miatt – derült ki Polt Péter tegnapi tájékoztatójából. A legfőbb ügyész a kárpótlás körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság szerdai ülésén elmondta, hogy tizenhárom ügyben folyik a nyomozás, négy esetben pedig már vádemelés történt.

Az Osztrák Megbékélési Alap a második világháború idején kényszermunkára, lágerekbe hurcolt romákat akarta kárpótlásban részesíteni. A korabeli írásos dokumentumok hiánya miatt a kárpótlás – Polt Péter megfogalmazásával élve – bizalmi elven működött. Két tanú aláírásával igazolta, hogy a kárpótlási kérelemben leírtak megfelelnek a valóságnak, a beadványt a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke vagy képviselője hitelesítette. A kérelemben leírtak tartalmát tételesen sem a kárpótlásban közreműködő Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, sem az Osztrák Megbékélési Alap nem ellenőrizte.

A gyanút az keltette fel, hogy az előzetesen várt kétezer igénylés helyett tízezer kérelem érkezett. A csalók általában idős, iskolázatlan, rossz körülmények között élő embereket kerestek meg – nem is feltétlenül csak romákat -, és felajánlották, elintézik számukra, hogy kárpótlást kapjanak. Az osztrákok eddig több mint nyolcmilliárd forintot utaltak át, egy igénylő átlagosan egymillió forint körüli összeget kapott. Ennek nagy részét a ‘szervezők’ tették zsebre, a kárpótoltak a pénz töredékéhez jutottak hozzá. A törvénytelenül szerzett haszon jelentős: a közelmúltban letartóztattak két gyanúsítottat, az általuk felvett kárpótlási pénz 16-17 millió forintra tehető.

Jelenleg kétszáz-háromszáz igénylés kapcsán folyik nyomozás, de könnyen lehet, hogy ez a szám emelkedni fog. Arról, hogy a kárpótoltak közül hányan voltak ténylegesen jogosultak a jóvátételre, nincs adat. A vádlottak és a gyanúsítottak száma eléri a százat, közöttük cigány kisebbségi önkormányzati képviselők is vannak. Több ezer igénylő számára még nem utalták át a pénzt – nem tudni, hogy ez megtörténik-e, ha igen, mikor és milyen feltételekkel.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.