Forrás: NOL

Egyiptomi-izraeli határincidens

Munkatársunktól, 2004. november 18. 10:09

Egy izraeli harckocsi legénysége tévedésből tüzet nyitott csütörtök hajnalban az egyiptomi határ közvetlen közelében három egyiptomi katonára, mindhárom meghalt.

Az izraeli hadsereg rádiója szerint a páncélos személyzete támadásra készülő palesztin merénylőknek vagy palesztin fegyvercsempészeknek nézte a határ térségében mozgó ‘gyanús alakokat’.

Az incidens abban a térségben történt, ahol a palesztinok számos titkos alagutat építettek ki, hogy azokon át fegyvereket csempésszenek be Egyiptomból a palesztin területekre. Az izraeli katonák gyakran vívnak tűzpárbajokat ebben a térségben palesztin fegyvercsempészekkel.

A jelentések többsége szerint a lelőtt egyiptomiak katonák voltak, de van olyan beszámoló is, amely szerint egyiptomi rendőrök az áldozatok. Az izraeli közszolgálati rádió szerint a szóban forgó egyiptomiakat feltehetőleg éppen azért rendelték ki parancsnokaik a határ térségébe, hogy lefüleljék az esetleg felbukkanó fegyver- vagy drogcsempészeket.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője megerősítette a hírt, és azt is, hogy az izraeli harckocsi legénysége tévedésből tüzelt, amikor ‘gyanús mozgást’ észlelt a térségben. ‘Ha egyiptomi katonák (és nem palesztin fegyvercsempészek) az áldozatok, Izrael sajnálja az incidenst’ – mondta. Az izraeli hadsereg a legmagasabb szinten kezdett vizsgálatot az ügyben.

Megfigyelők szerint különösen kényessé teszi az ügyet, hogy Izrael éppen most próbálja rávenni Kairót, működjék közre a Gázai övezet belső rendjének fenntartásában, miután a tervek szerint kivonják onnan jövőre az izraeli erőket. Izrael és Egyiptom békeszerződést kötött egymással 1979-ben, de a két állam kapcsolataiban gyakori a feszültség.

Közben belehalt súlyos sebesülésébe egy palesztin nő, akit még múlt csütörtökön lőtt meg egy izraeli katona a Gázai övezetben. A negyvenéves asszonyt Necarim zsidó telep közelében érte fejlövés, és szerda este az izraeli Beér-Seva kórházában halt bele súlyos sebesülésébe.

Halálval 4577-re emelkedett a több mint négy éve tartó izraeli-palesztin erőszakhullám halálos áldozatainak a száma. Az áldozatok közül 3542 palesztin, 961 pedig izraeli volt.

(forrás: MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.