Forrás: NOL

Powellt várják, Rice-ra készülnek

Munkatársunktól, 2004. november 17. 00:00

A jövő héten Izraelbe és Ciszjordániába látogat Colin Powell. A térséget az érdekli, milyen változásokat indíthat el a Közel-Keleten az új külügyminiszter.

 Az izraeliek abból indulnak ki, hogy a zsidó állam elkötelezett támogatójaként ismert Condoleezza Rice nem fogja jelentősen módosítani az Egyesült Államok politikáját, a palesztinok azt remélik: Rice fellépése nyomán ismét elindulhatnak a közel-keleti rendezésről és az önálló palesztin állam létrehozásáról szóló tárgyalások.

Rice – George W. Bush elnök nemzetbiztonsági tanácsadójaként – olyan palesztin vezetés kialakítását sürgette, amelynek tagjait semmilyen terrorista akció nem kompromittálta. Jasszer Arafat halálával erre megnyílt a lehetőség. Washingtoni közlés szerint a távozó amerikai külügyminiszter, Colin Powell november 22-23-án esedékes izraeli és ramallahi útjának egyik fő célja, hogy segítséget nyújtson a palesztinoknak a január 9-i elnökválasztás előkészítéséhez – írta a Reuters.

Közben két kevésbé ismert palesztin politikus már bejelentette, indulnak a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöki posztjáért. Egyikük, Abdel-Szattar Kasszim gyakran élesen bírálta Arafatot a sorozatos korrupciógyanús ügyek miatt. Megfigyelők szerint sem Kasszim, sem pedig az Arafathoz lojális Talal Szeder nem jelent igazi veszélyt az elnöki tisztségre legesélyesebbnek tartott, mérsékelt Mahmud Abbaszra. Mint ismeretes, a Palesztin Felszabadítási Szervezet új vezetője visszatérően a szándékolttal ellentétes hatásúnak nevezte az immáron negyedik éve tartó második Izrael-elleni felkelést (intifádát).

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.