Forrás: NOL

Holokauszt a művészetben

K. Cs., 2004. november 17. 00:00

A gyász mindannyiunké. A bíboros és a főrabbi együttes tárlatnyitásaKép: MTI – Kovács Tamás

A zsidó kultúra a magyar kultúra szerves része – mondta tegnap Schőner Alfréd főrabbi a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban, a Holokauszt a magyar képzőművészetben című kiállítás megnyitóján.

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektora szerint a művészet tükör az életre. – Remélem, hogy e tükör a jövőben nem fájdalmat, hanem örömöt, nem széthúzást, hanem összefogást, nem gyűlöletet, hanem mindenekfelett álló szeretetet mutat majd – tette hozzá a főrabbi.

A holokauszttal az egész magyar kultúra lett szegényebb; annyi művész, tudós, író, költő és annyi más kiművelt emberfő elpusztításával – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, prímás, aki szerint ‘a gyász, a keserűség mindannyiunké’. Mint hozzáfűzte: a magyar kultúra egészében hosszú időre tátongó seb maradt.

A katolikus egyházi vezető szerint ahol szándékosan pusztítják az életet, ott az emberi méltóság és minden erre épülő érték is pusztul: pusztul az emberi bizalom és szolidaritás, pusztul a társadalom, benne a tudomány, az irodalom és a művészet.

A december 16-ig megtekinthető – festményeket, grafikákat, szobrokat felvonultató – kiállítás részben olyan művészek munkáit mutatja be, akik maguk is odavesztek a vészkorszakban.

B. Turán Róbert, a múzeum igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy egykor a múzeum két kilométeres körzetében volt a négy magyar történelmi egyház központja. Ez azt jelzi – tette hozzá -, hogy az egyházak a XIX. század végén komolyan gondolták: ‘egy nemzeti egység keretében kell élniük’.

A megnyitón a magyarországi zsidóság vezetői mellett jelen volt Gulyás Kálmán egyházügyi helyettes államtitkár, valamint David Admon, Izrael Állam budapesti nagykövete.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.