Forrás: NOL

Derűlátóbb egyházak

Czene Gábor, 2004. november 16. 00:00

Több juthat az egyházi iskoláknak? Kép: Domaniczky Tivadar

Hiller István kulturális miniszternek a jelek szerint sikerült megnyugtatnia azokaz az egyházi méltóságokat, akik eddig hevesen bírálták a jövő évi költségvetés tervezetét.

A miniszter – aki a szocialista párt elnöke is – Gulyás Kálmán egyházügyi államtitkár társaságában hétfőn találkozott a katolikus, a református, az evangélikus egyház, valamint a zsidó hitközségek vezetőivel. A zárt ajtók mögött tartott megbeszélés után Hiller úgy nyilatkozott, hogy remélhetőleg sikerül olyan megoldást kimunkálni, amely rendezettebbé teheti a kormány és az egyházak viszonyát. Ezt a véleményt az egyházak képviselői is osztották. Hasonlóképpen foglalt állást például Erdő Péter bíboros és Seregély István egri érsek is.

Az egyházak – és a hozzájuk csatlakozott jobboldali pártok – korábban azért tiltakoztak, mert úgy ítélték meg, hogy a költségvetési törvény tervezete pénzbeli elvonásokban is megnyilvánuló, hátrányos megkülönböztetést tartalmaz a felekezeti iskolákkal szemben. A szabad demokrata Magyar Bálint vezette oktatási tárca viszont állította, hogy az egyházi intézmények eddig több támogatást kaptak, mint az önkormányzatiak. Az új költségvetés egyenlő helyzetet akar teremteni.

Az álláspontok az elmúlt hetekben semmit nem közeledtek egymáshoz, ezért is nevezhető meglepetésnek, hogy a Hiller Istvánnal folytatott konzultáció után az egyházi vezetők derűlátóan nyilatkoztak a megállapodás esélyeiről. A miniszter azt javasolta, hogy az egyházi iskolák pedagógusai továbbra is közalkalmazotti státusban dolgozzanak, maradjon egységes az oktatási intézményeknek járó alapnormatíva szerkezete és legyen ‘összegszerű elmozdulás’ az egyházi iskoláknak juttatott kiegészítő támogatás mértékében. Ahhoz, hogy a miniszter elképzelései megvalósuljanak, egyeztetni kell az oktatási tárcával, és módosító indítványokat kell benyújtani a költségvetési törvény tervezetéhez.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.