Forrás: NOL

Bérelhető a lágerdíszlet

Varsányi Gyula, 2004. november 16. 00:00

A Sorstalanság című film lágerdíszleteit több külföldi játékfilmhez is használják az elkövetkező hónapokban – habár nem a korábban vitatott helyen.

A múlt télen még tüntetni akartak némelyek amiatt, hogy a Piliscsaba határában levő lőtéren építenek fel a Mafilm Szcenika szakemberei egy német koncentrációs tábort idéző barakkegyüttest. Aztán nyár elején, amikor befejeződtek a Kertész Imre Sorstalanság című regényéből készülő film lágerjeleneteinek fölvételei, mások már azért tiltakoztak, hogy a tábort lebontják. Ők múzeumot képzeltek el belőle. Mivel ehhez sem pénz, sem szándék nem volt, a filmes szakiparosok áttelepítették a lágert Fótra. Nemsokára egy külföldi filmhez használják a fabarakkokat, február közepétől pedig egy újabb, különös holokauszttörténet, a Love is a Survivor (Túlélő szerelem) 6-7 hétig Magyarországon zajló forgatásához.

A filmet gyártó amerikai Atlantic Allience Pictures és a lengyel Heritage Pictures szerint ez lesz az első olyan holokausztfilm, amelyből szerelmi történet bomlik ki, méghozzá valós események alapján. Egy kamaszfiú és egy kamaszlány lengyelországi náci koncentrációs táborban ismerkedik meg egymással. Kapcsolatukból, amely a túlélést teszi lehetővé, szerelem, majd később házasság lesz – persze a vészkorszak elmúlta után. A film főhősei már idősebb korukban emlékeznek az eseményekre, ennélfogva igazi sztárok képében jelennek meg a filmen: Tony Curtis és Maia Morgenstern alkotja a párt (Morgensternt legutóbb Mel Gibson sokat vitatott A passió című filmjében láthattuk). Az új mű rendezője a jó nevű Philip Saville, akinek legutóbbi munkája a díjnyertes János evangéliuma volt. Operatőrnek a Cinema Paradiso fényképezőjét, Balsco Giuratót kérték föl.

Az amerikai-lengyel koprodukció lengyel gyártója az a Lew Rywin, aki két világhírű, Lengyelországban játszódó holokausztfilm, Spielberg Schindler listája és Polanski A zongorista című műve társproducere. És aki az amerikai partner számára is meglepetést okozva, Magyarországra helyezte át a Love is a Survivor forgatását, noha addig mindenki biztos volt benne, hogy ez is Lengyelországban készül majd.

– Mind a kormányzat, mind a filmszakma, mind pedig a zsidó közösség tárt karokkal fogadott Magyarországon. Úgy érzem, ez a legjobb helyszín, hogy ezt a több millió dolláros filmet leforgassuk – nyilatkozta Rywin. A fóti-budapesti munkálatok magyar producere, Cirkó József érdeklődésünkre ehhez hozzáfűzte: a Nemzeti Filmiroda, a kulturális tárca egyik helyettes államtitkára és a magyar ENSZ-nagykövet egyaránt ‘benne volt’ ebben a döntésben, akárcsak az, hogy nagyon csábítóak a magyarországi filmes adókönnyítések. De talán a legtöbbet nyomott a latban, hogy Budapesten és közvetlen környékén megtalálták a film cselekményéhez szükséges helyszínek 95 százalékát. Fóton a koncentrációs tábor díszletét, a pesti Gozsdu-udvarban és környékén a gettórészletekhez szükséges látványt, a magyar főváros egyéb helyein pedig németországi és New York-i részleteket fölidéző helyszíneket.

Történelmileg persze jobb lett volna, ha Budapest semmiféle holokauszttémához nem kínálna semmiféle természetes helyszínt, de ha már másként alakult, és ezen változtatni nem lehet, legalább az új nemzedékek okulhatnak az itt készülő fölvételekből, amelyek ezúttal Herman és Roma Rosenblat históriáját idézik fel. A forgatócsoport tagjainak túlnyomó többsége magyar szakember lesz. A szereplőlista még nem teljes, talán néhány mellékfigurát is magyarok alakíthatnak. A Love is a Survivor forgatását február 15-én kezdik.

Máris jelentkezett egy harmadik forgatócsoport, hogy a fóti lágerdíszletben filmezne.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.