Forrás: NOL

Palesztin vezetők a rend helyreállítását sürgetik

Népszabadság Online, 2004. november 15. 10:30

Sürgetőnek nevezték a közrend helyreállítását palesztin vezetők, miután vasárnap Abbász jelenléte ellen tiltakozó fegyveresek lövéseket adtak le Arafat gyászünnepségén.

Palesztin fegyveresek berontottak vasárnap Gázában a Jasszer Arafat történelmi palesztin vezető halála miatti gyász megülésére felállított sátorba, és lövéseket adtak le tiltakozásul Abbász, illetve Mohammed Dahlán, az Abbászhoz közel álló volt palesztin biztonsági főnök jelenléte ellen. ‘Abbász és Dahlán az amerikaiak ügynökei’ – kiáltozták az ismeretlen lövöldözők.

Száeb Erekát palesztin miniszter szerint sürgősen helyre kell állítani a törvényességet és a közrendet a palesztin területeken, és feltétlenül meg kell rendezni hatvan napon belül az elnökválasztást, hogy elkerülhető legyen az erőszak, az anarchia elhatalmasodása.

Az előző napi gázai incidensre utalva, amelynek során két biztonsági tiszt életét követelő lövöldözés történt Mahmúd Abbász, a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezetője jelenlétében, kijelentette hétfőn az izraeli televízió második csatornájának adott nyilatkozatában: nem gondolja, hogy a lövöldözés kezdeményezői meg akarták volna ölni Abbászt.

‘Nem tudom pontosan, mi történt, de mindenesetre szégyenletes és nyugtalanító, ami lezajlott’ – mondta az Izraellel folytatott tárgyalások minisztere.

Szemtanúk szerint Abbásznak nem esett bántódása, testőrei kimenekítették a sátorból.

A palesztin területeken biztonsági szempontból uralkodó ‘káosz’ mielőbbi felszámolására hívott fel Mahmúd Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet új vezetője is.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges szervezetek elítélték a lövöldözést.

Szintén elítélte a ‘sajnálatos incidenst’ az al-Aksza Mártírjainak Bridágjai nevű fegyveres csoport is, amely az Arafat nevével fémjelzett Fatah mozgalomhoz kötődik. A csoport szóvivője úgy vélte, hogy az incidenst ‘külföldi parancsra cselekvő maroknyi zsoldos’ követte el, de nem nevezte meg őket. (MTI)

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter is úgy vélekedett hétfői nyilatkozatában, hogy okvetlenül szükséges a választások megrendezése a palesztin területeken.

Mofaz hangsúlyozta: Izrael megteszi, amit a maga részéről megtehet avégett, hogy támogassa a palesztinok körében a demokratikus folyamatot és a választások megtartását.

A palesztin területeken biztonsági szempontból uralkodó ‘káosz’ mielőbbi felszámolására hívott fel Mahmúd Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet új vezetője is. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.