Forrás: NOL

Palesztin vezetés kikérte Párizstól Arafat orvosi jelentését

Népszabadság Online, 2004. november 15. 20:56

A palesztin vezetés felkérte Párizst, hogy adja át neki a Jasszer Arafat halálának okairól szóló orvosi jelentést, mivel az arab világban a politikus megmérgezéséről keringenek hírek.

Ahmed Korei palesztin miniszterelnök irodája hétfőn közleményben tudatta: ‘hivatalosan kérjük, hogy tájékoztassák a palesztin vezetést az elnök haláláról szóló orvosi jelentésről és a halál okairól’. Arafat csütörtökön halt meg egy francia kórházban, ahová október 29-én szállították az egészségi állapota megromlása miatt.

Mindeddig sem palesztin részről, sem Arafat francia orvosai részéről nem közölték a halál okát. A palesztin elnök utolsó napjait övező titkolózás csalódást keltett az arab világban, és híresztelések kezdtek terjedni arról, hogy Arafatot megmérgezték az izraeliek. Ezt Palesztina ENSZ-képviselője, egyben Arafat unokatestvére cáfolta, mondván hogy erre nincs bizonyíték. Izrael szintén vehemensen tiltakozik, mondván, hogy éppen ők engedélyezték Arafat átszállítását Franciaországba.

Asraf al-Kurdi, Arafat személyes orvosa viszont hivatalos vizsgálatot és boncolást kért pár órával a temetés előtt, annak ellenére, hogy az iszlám tiltja a boncolást. Arafat özvegye eleve megtiltotta az orvosi jelentés nyilvánosságra hozatalát.

Nagy vezetők megmérgezésének gyanúja többször is felmerült az elmúlt évtizedekben az arab világban. Felemlegetik Gamal Abdel Nasszer egyiptomi elnököt, aki a kimerültségtől halt meg 52 évesen, és Huári Bumedien algériai elnököt, aki szintén 52 évesen kómába esett, s onnan már nem tért vissza.

(forrás: MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.