Forrás: NOL

Fényes nappalok, lángoló éjszakák

Szőcs László, 2004. november 15. 00:00

Komoly a rendőri jelenlét Amszterdam sétálóutcáján, a Damrakon. Izgatott tömeg áll sorfalat a kordonnál. Mi történhetett – már megint? De ezúttal rossz az, aki rosszra gondol: éppen Szent Miklós fazonigazított változatát várja a vasárnap délelőtti sokaság.

A holland szokások szerint már november közepén meg kell, hogy érkezzen a Mikulás ahhoz – mégpedig ide, a Szent Miklós-templomba -, hogy december elején munkához is láthasson. Mindenütt mutatványosok, a tömegben pedig sok a kisgyerekes család. Az apróságok egy része – a fesztivál rítusának megfelelően – feketére kormoztatta az arcát. De amúgy is sok a nem fehér gyerekarc. Nem turisták: hollandul beszélnek szüleikkel. A tárcsadalom többkultúrájú lett az utóbbi évtizedekben.

Szinte vakító a napfény, az évszakhoz képest szokatlanul. Az utóbbi tíz napban igencsak fényesek a holland éjszakák is. Szombatra virradóra Heldenben felgyújtották a mecsetet. Éppen a muzulmán böjti hónap, a ramadán befejezte alkalmából készültek összegyűlni a hívek. Előzőleg Uden déli település iszlám iskolája vált a lángok martalékává. A csaknem két héttel ezelőtti, Theo van Gogh-gyilkosság után felbőszült ‘őslakos’ hollandokat gyanúsítanak ezekkel a támadásokkal. Muzulmán bandák pedig revánsvágyból keresztény templomokra támadtak. Immár két tucat vandál attakot jegyeztek fel a két oldalon. Az elmúlt napokban ez is részévé vált a holland multikultinak. Torzképe, fonákja annak?

A Dam környékén a Mikulás apró rajongói között szinte elbotlik az ember egy csendesen szemlélődő csoportban. A holland szabadság 1945-ös emlékművét állják körül. Ez ma már kettős mementó. A 47 évesen, kerékpározás közben lelőtt-ledöfött holland filmrendező halálának emlékhelye lett. Egy nagy ‘Theo’ felirat fölött glória, a földön számos, mára már elhervadt virág. Kegyeletből lerakott sörös- és cigarettásdobozok, valamint egy treff ötös árulkodik a nagy festő késői rokonának szenvedélyeiről. Egy holland család érkezik éppen. Leidenbe valósiak. – Nézze, mi nem láttuk az ő filmjeit. De nem akarunk hozzászokni, hogy ilyen gyilkosságok történnek az országunkban – mondja Joke van Arden, a családanya.

A feltételezett gyilkos, a 26 éves, marokkói-holland Mohammed Bouyeri egyébként nem itt állt boszszút Van Gogh provokatívnak, iszlámgyalázónak tartott műveiért. Jó fél órát kell gyalogolni a tényleges helyszínhez, kelet felé Utrecht irányába. Az útvonalon egyre kevesebb a turista és a fehér bőrű járókelő, egyre több a bevándorló holland. Az ő környékük ez. Rasid iszlám rituális mészárszékében a fiatal alkalmazott épp az ablakot tisztítja. Marokkói, de már itt nőtt fel. Négy nyelven beszél, muzulmán hollandnak tartja magát. – Van Gogh Alávetettség című filmje, a meztelen nővel, a hátára pingált Korán-idézettel mélyen megsértette a hívőket. De mi ettől még elítéljük a merényletet, és azt sem akarjuk, hogy rajtunk csattanjon az ostor – mondja. Samira Abbos írónő, a 950 ezres – és ötszáz mecsetet fenntartó – hollandiai muzulmán közösség ismert alakja egy beszélgetőműsorban ennél keményebben fogalmaz. – Nem azt akarom, hogy eltűrjenek. Harminckét éve élek itt. Azt akarom, hogy elfogadjanak – szögezi le. Paul Sheffer, az NRC Handelsblad publicistája, a holland társadalom sokszínűségéről írt több mű szerzője viszont azt állítja: ‘Hibáztunk, mert mi itt Hollandiában mindent a jogok, nem pedig a kötelességek oldaláról néztünk. Márpedig a muzulmánoknak el kell fogadniuk a más vallások híveit és az ateistákat is.’

Ez még szemlátomást nem mindenkinek sikerül. Van Gogh gyilkosa tettével egyidejűleg több ismert holland politikust is megfenyegetett. Volt közöttük keresztény, zsidó és hitehagyott muzulmán is. Bouyerit összefüggésbe hozták egy radikális iszlám csoporttal – a szálak pedig Pakisztánig, az al-Kaidáig vezetnek. Összesen 13 főt vettek már őrizetbe.

Sok ‘nem őslakos’ holland érzi, valami megváltozott a sokáig a tolerancia tankönyvszerű példájaként emlegetett királyságban. Tavaly 104 800 fő már kivándorolt Hollandiából, háromszázzal több, mint ahányan letelepedtek. Húsz éve nem fordult elő ilyesmi. A ramadánnak, a muzulmán böjti hónapnak vége. A multikulti böjtjének azonban korántsem.

Amszterdam, 2004. november

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.