Forrás: NOL

Salom ellenzi a jeruzsálemi palesztinok részvételét a választáson

Népszabadság Online, 2004. november 14. 10:26

Az izraeli külügyminiszter ellenzi, hogy a Jeruzsálem keleti részében lakó palesztinok részt vegyenek a közeli palesztin elnökválasztáson.

Szilvan Salom az izraeli rádiónak nyilatkozva vasárnap kijelentette: a Jeruzsálemben élő ‘arabok részvétele a választáson problémát okozna’. Jeruzsálem ugyanis Izrael állam fővárosa, így a palesztin elnökválasztásban játszott szerepe kihatással lehetne a város végső státusára. A november 11-én elhunyt palesztin államfő, Jasszer Arafat utódát kijelölni hivatott elnökválasztást a törvény értelmében 60 napon belül kell megtartani.

Jeruzsálem hovatartozása, illetve megosztása az egyik fő vitapont zsidók és palesztinok között. Négy évvel ezelőtt, a Camp Davidben zajlott tárgyalások Ehud Barak izraeli kormányfő és Arafat között éppen amiatt fulladtak kudarcba, mert a palesztin elnök kevesellte a Jeruzsálem kapcsán tett izraeli engedményeket.

A várost az 1947. évi ENSZ-határozat nemzetközi területté nyilvánította. Izrael azonban az arabokkal vívott 1948. és 1956. évi háborúk után a nyugati szektorát annektálta, majd az 1967-es hatnapos háború után a – palesztinok lakta – keleti részére is kiterjesztette fennhatóságát. Később egész Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosává nyilvánította.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.