Forrás: NOL

Volt Romániában holokauszt

Iliescu elismerte a fasiszta népirtás tényét

Tibori Szabó Zoltán, 2004. november 13. 00:00

Nagy vitákat kavart tavaly júliusban az izraeli Haarec napilapban közölt interjú, amelyben Ion Iliescu román államfő kétségbe vonta a romániai holokausztot. Iliescut a botrány arra kényszeríttette, hogy felkérjen egy Elie Wiesel által vezetett nemzetközi történészbizottságot az igazság felderítésére.

A tavaly októberben alakult testület csütörtök este mutatta be Bukarestben a mintegy ötszáz oldalas jelentését. Ez alkalommal a román államelnök elismerte: Romániában volt holokauszt, és az Ion Antonescu vezette kormány ‘több mint 200 ezer’ zsidó áldozatért felelős.

A Wiesel-bizottság jelentése a román és az ukrán zsidó áldozatok számát 280 és 380 ezer közöttire tette, és ebben a számban mintegy 25 ezer roma áldozat is benne foglaltatik. A testület ajánlatokat fogalmazott meg Románia számára a holokauszt tanításával, illetve a holokauszt emléknappal kapcsolatosan. A jelentést román, angol és francia nyelven közzéteszik, de további kutatásokra lesz szükség, hiszen a bizottságon belül is nézeteltérések voltak az áldozatok pontos számáról. Egyesek a 270-280 ezres, mások a 380-410 ezres számra esküsznek. A mai Románia területén mindenképpen 400 ezernél több zsidó vesztette életét a vészkorszakban. Mintegy 130 ezren pusztultak el azok közül, akiket a magyar hatóságok Észak-Erdélyből deportáltak Auschwitzba. A 280-380 ezer Óromániában, Besszarábiában és Transznyisztriában elpusztított romániai áldozatba őket nem számították be.

Ion Iliescu magas állami kitüntetést adományozott Randolph L. Braham Bukarestben született, és az erdélyi Désen nevelkedett New York-i nyugalmazott egyetemi professzornak, a holokauszt-kutatás neves szaktekintélyének.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.